A rendelkezésre álló adatok szerint egy ismeretlen férfi ír telefonszámról hívott fel 2019. február 28-án délben egy II. kerületi asszonyt, és az unokájának adta ki magát. Azt mondta, hogy balesetet szenvedett, kárt okozott, és a kárt neki kell állnia, ami 1 millió 800 ezer forint. Az álunoka azt kérte a nőtől, hogy a pénzt adja oda annak a férfinak, akit érte küld. Az asszony azonnal a bankba sietett, és felvette a kért összeget, majd a Káplár utca és Retek utca kereszteződésénél egy borítékban átadta a pénzt a futárnak - kezdi beszámolóját a rendőrség.

Majd április 25-én este ugyanez a csaló már egy újpesti asszonyt próbált átverni, akkor viszont már azt mondta, hogy az idős hölgy unokája és kapott 2 millió 500 ezer forintot, mert elintézett dolgokat a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál, de most vissza kell fizetnie a pénzt, mert addig nem engedik el a lakásból ahova vitték őt. A későbbi sértett összeszedte a lakásban lévő készpénzét és ékszereit, majd egy borítékba helyezte. Egy kis idő múlva egy férfi jelent meg a nő lakása előtt, aki átvette a borítékban lévő 492 ezer forint készpénzt és az ékszereket, majd távozott a helyszínről.

A rendőrök viszont beazonosították a csalót: a Nyomozó Főosztály Vagyonvédelmi Osztály nyomozói először elkapták a futár szerepét betöltő 27 éves budapesti K. Istvánt, akit 2019. november 9-én XXII. kerületi lakásában elfogtak. A férfit kétrendbeli csalás bűntette miatt gyanúsítottként hallgatták ki, majd előterjesztést tettek letartóztatásának indítványozására.

A rendőrség az ilyen ügyek miatt arra hívja fel a  nyugdíjasok figyelmét, hogy a hasonló, gyanús éjszakai telefon esetében kételkedjenek, kérdezzenek, igyekezzenek minden lehetséges eszközzel meggyőződni a hallottak valóságtartalmáról, hogy minél kevesebben váljanak áldozattá. Ellenőrizzék, hogy valóban az unokájukkal beszélnek, kérdezzenek rá a nevére, a születési évére a telefonálónak. A hatóság egy tájékoztatót is összeállított az időseknek.