Ez magasan az infláció feletti érték, azaz az összvagyon reálértéken is jelentősen bővült - mondta Lehoczky László, a Stabilitás Pénztárszövetség elnöke.

Június végén az önkéntes pénztárak egy főre vetített vagyona 888,6 ezer forint volt, ez az egy évvel korábbit 16 százalékkal haladja meg. Negyedéves szinten pedig 5 százalékkal nőtt az egy főre jutó vagyon. Ez a bővülés azt mutatja, hogy az önkéntes pénztárak sikeresek tudnak lenni a mostani alacsony kamatkörnyezetben is - emelte ki Lehoczky.

Megállt az önkéntes pénztárak taglétszámának csökkenése: jelenleg mintegy 1,1 millió tagja van a szövetséghez tartozó pénztáraknak. A Stabilitás abban bízik, hogy a jövőben emelkedik a tagok létszáma.

Különösen fontos, hogy a fiatalok, elsősorban a 25-40 évesek, felismerjék a hosszú távú öngondoskodás fontosságát, ezen belül pedig tisztában legyenek az önkéntes nyugdíjpénztárakban rejlő lehetőségekkel. Természetesen az idősebb korosztály számára is jó alternatívát jelentenek az önkéntes kasszák, számukra elsősorban a nyugdíjazás után nyújtott járadékszolgáltatás lehet az egyik leghasznosabb megoldás - fogalmazott az elnök.

A már meglévő tagok bíznak az önkéntes pénztárakban: az egyéni befizetések összege az előző negyedévekhez hasonlóan 2014 második negyedévében is meghaladta a munkáltatói hozzájárulásokat. A tagok mintegy 12 milliárd forintot fizettek be a pénztárakba, míg a munkáltatóktól 9,2 milliárd érkezett a negyedévben.

Stabilak az egészségkasszák is

A Stabilitás Pénztárszövetséggel együttműködő egészségpénztárak stabil teljesítménnyel zárták a második negyedévet. Június végén több mint 42 milliárd forintos vagyonnal rendelkeztek, ami 1,4 százalékos negyedéves növekedést jelent. A taglétszám 5 ezerrel, 722 ezerre nőtt.

A negyedévben az egészségpénztári tagok összesen 1,8 millió alkalommal vettek igénybe a kasszák által finanszírozott szolgáltatást, összesen mintegy 9,5 milliárd forint értékben. Egy alkalom átlagosan 5263 forintba került, ami 2,2 százalékkal haladja meg az első negyedévit.