Ma már kisebbségben vannak Magyarországon is azok, akik úgy gondolják, csak és kizárólag az állam feladata lesz a nyugdíjukról gondoskodni - ez derült ki az Aegon Magyarország legutóbbi reprezentatív kutatásából, amelyben háromezer válaszadót kérdeztek meg online módon a nyugdíjmegtakarításaikról.

Úgysem lesz nyugdíjam!

Az eredmények szerint csak a magyarok 35 százaléka gondolja, hogy a nyugdíj kizárólag az állam feladata, míg 43 százalék közös feladatnak tartja, 21 százalék pedig úgy gondolja, csak magára számíthat majd ebben a kérdésben.

Különbség van a pályakezdők és a nyugdíjhoz már közeledő korosztály, azaz a 19-29 év közöttiek és a 40-59 év közöttiek gondolkodásában a kérdésben. Míg a 19-29 évesek között a legmagasabb azok aránya, akik szerint maguknak kell gondoskodniuk nyugdíjukról, mert az állam ezt nem tudja a jövőben biztosítani, addig ez a korral fokozatosan csökken. Fordítottan arányosan változik azok aránya, akik szerint közös feladat a nyugdíjra való felkészülés, ők úgy gondolják, hogy az állam mellett maguknak is gondoskodniuk kell jövőbeni anyagi biztonságukról.

A nyugdíj nem játék

Ha a nyugdíjukról van szó, a magyarok hagyományosan kerülik a kockázatot: 62 százalékuk inkább a biztos megtakarítási formákat választja. Csak 7 százalék kockáztatna, ha a magasabb kockázat magasabb hozammal is párosul. A megyék közül Heves és Jász-Nagykun megye lakói bátrabbak ebből a szempontból, ott 10 százalék körül van a magasabb kockázatot vállalók aránya.

Kockázatvállalási hajlandóság megyénként (megoszlás, százalék)
Kép: Jelmagyarázat: zöld: alacsony, sárga: közepes, piros: magas

A befektetési formákban is megjelenik a kockázatkerülő magatartás: a legtöbben (22 százalék) önkéntes pénztári tagok, ezt követi az életbiztosítással (19 százalék) és a nyugdíjbiztosítással (6 százalék) rendelkezők száma. A magyarok 36 százaléka azonban még mindig semmilyen nyugdíjcélú megtakarítással sem rendelkezik. Csaknem ennyien (37 százalék) mondják azt, hogy jelenlegi anyagi helyzetükben nem tudnak félretenni.

A többség keveset tesz félre

A legtöbben havi 5-10 ezer forint között (42 százaléka) tesznek félre nyugdíjcélra, 15-20 ezer forint között 14,5 százalék, míg havi 20 ezer forint felett csak a magyarok alig 7 százaléka tud megtakarítani nyugdíjas éveire.

A legkevesebbet a pályakezdők (15-29 évesek) és a nyugdíjhoz nagyon közel állók (60 évnél idősebbek) tudnak félretenni, ebben a két korosztályban 45 százalék körüli azok aránya, akik semennyit nem tesznek félre nyugdíjcélra. A 40-60 év közöttiek nagy része 5-10 ezer forint között tud megtakarítani.

Saját adatainkból is azt látjuk, ha lassan is, de nő az öngondoskodást választók aránya - mondta Marosvölgyi Péter, az Aegon Magyarország Online értékesítési vezetője. Az Aegon online ügyfeleinél az átlagos havi megtakarítás 12 ezer forint. Egyre többen online kötnek nyugdíjbiztosítást, ebben is a 40-55 év közöttiek a legaktívabbak: 72 százalékuk köt ilyen módon biztosítást, míg a fiatalabbaknak csak 23 százaléka, az idősebbeknek pedig csupán 5 százaléka. Az online kalkulátor nemcsak a nyugdíjazás várható napját számolja ki, de az addig megtakarítható lejárati összeget is, több hozambecslést feltételezve, ezzel is elősegítve az ügyfelek döntését.

QP | Quality Placement