Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Erste Nyugdíjpénztár hangsúlyozza, hogy a pénztártagok befizetései és megtakarításai biztonságban vannak, a Pénztári Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) által kért intézkedések a nyilvántartási rendszer váltásából adódó számviteli területet érintik, ezek egy részét a pénztár már megoldotta - olvasható a nyugdíjpénztár közleményében, amelyet kedden juttatott el az MTI-hez.

Az Erste Nyugdíjpénztár közölte: már a felügyelet által támasztott szeptemberi végi időpont előtt, legkésőbb augusztus utolsó hetére minden területen megfelel majd a pénztár a PSZÁF elvárásainak - írja a távirati iroda.


A közlemény rámutat: az Erste Nyugdíjpénztár 2009-től a szolgáltatási színvonal emelése érdekében, illetve a korszerű nyilvántartási, adatbiztonsági elvárásoknak megfelelően új nyilvántartási rendszert vezetett be. A bevezetés egyik legfontosabb eleme a régi rendszerben szereplő adatállományok informatikai és számviteli migrációja, amelynek lezárásáig a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének döntése értelmében tagfelvételi zárlat van hatályban. A 2009. július 23-án indult zárlat ideje alatt keltezett belépési nyilatkozatokat a pénztár egy tájékoztató levél kíséretében visszaküldi a pénztártagoknak - tudatta az Erste.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) hétfőn a honlapján közzétette: tagfelvételi zárlatot rendelt el az Erste Önkéntes és Magánnyugdíjpénztár mindkét ágánál, mert úgy ítélte meg, hogy a kassza a meglévő tagok követeléseit nem képes pontosan nyilvántartani, és a tagokkal való elszámolásokat sem tudja a jogszabályi előírásoknak megfelelően lebonyolítani.

A felügyelet közölte: a főhatóság 2009. május 14. és június 24. között célvizsgálatot végzett a pénztár mindkét ágánál, ami 2007. január 1-jétől a vizsgálat megkezdéséig tartó időszakra terjedt ki. A PSZÁF honlapján tudatta: a július 16-ra datált határozat szerint a vizsgálat még nem zárult le, a megállapítások egy részét azért rögzítette - a szokásostól eltérően - közbenső jelentésben a felügyelet, mert olyan súlyú és jellegű jogsértéseket tapasztalt, amelyek a pénztár és a tagok érdekeit súlyosan veszélyeztetik.

A felügyelet szerint a pénztár az új nyilvántartási rendszer bevezetésekor nem mérte fel jól a bevezetéssel, illetve az elszámoló egységes rendszerre áttéréssel kapcsolatos feladatokat és kockázatokat.

A vizsgálat egyebek mellett megállapította: a pénztár az idén még nem dolgozott fel és könyvelt le tagdíjbevallásokat és befizetéseket egyéni számlára. A pénztár függőszámláján 2008. december 31-én 1,569 milliárd forint volt. Mivel az APEH-tól érkezett tagdíjátutalások jelenleg teljes egészében függő számlára kerülnek, ezért június 17-én már a teljes függő állomány meghaladta az 5 milliárd forintot, ami a felügyelet szerint súlyos pénztári működési kockázat