Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A mai bejelentés szerint ugyanis az OBA a még 2015-ben - a DRB Bankcsoport mintegy 73 ezer betétesének, akkori szabályok szerinti 20 munkanapon belüli kártalanítása céljából - kibocsátott kötvényét a futamidejő lejárta előtt visszaváltja. Az eredetileg hét évre kibocsátott kötvények idő előtti visszaváltását az OBA kártalanítással érintett hitelintézetek felszámolásából származó megtérülése teszi lehetővé - derül ki a bejelentésből.

Az OBA 2015. június 3-án 107,7 milliárd forint összértékű kötvényt (OBA 2022/A) bocsátott ki zártkörűen magyar bankokból álló konzorcium részére, 2022-ig tartó, hét éves futamidőre. A kötvénykibocsátásból befolyt összeg a DRB Bankcsoport betéteseinek kártalanítására szolgált, az OBA ezúton refinanszírozta a Magyar Nemzeti Banktól a kártalanításra kapott átmeneti kölcsönt.

Az intézmény évente egyszer élhet vételi jogával és a forgalomban lévő kötvényállományt részben vagy egészben visszaválthatja. Az OBA 2019. május 14-i dátummal értesítette a kötvénytulajdonosokat, hogy gyakorolni kívánja vételi jogát 2019. június 3-án. A vételár kötvényenként 21 428 576 forint, a visszaváltásra kerülő valamennyi, azaz 690 darab kötvényre összesen 14 785 717 440 forint.

A kötvények visszaváltását a korábbi években kártalanításban érintett hitelintézetek felszámolásából származó, az elmúlt időszakban befolyt térülések tették lehetővé, melynek összege nagyobb volt, mint az OBA teljes fennálló külső adóssága. Az alap a felszámolásokból eredő megtérülését jogszabályi előírás alapján elsősorban a külső adósságainak csökkentésére köteles fordítani.