Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Bíróság mondta ki, hogy tömeges ételmérgezés történt az óbudai id. Béres Józsefről elnevezett általános iskolában, a beszállító cég ennek ellenére továbbra is működtetheti az óbudai gyermekmenzákat. Így foglalható össze egy mondatban a tavaly április óta tartó folyamat, amely 2016. áprilisában egy 268 iskolást érintő ételmérgezéssel indult.

A korábbi cikkünkben beszámoltunk arról, hogy hatósági vizsgálat is megállapította a Hungast Zrt. érdekeltségi körébe tartozó Gyermekmenza Kft. felelősségét. Az utóbbi cég bírósághoz fordult, hogy semmisítsék meg az őket elmarasztaló bírósági ítéletet, de a Budapest Környéki Törvényszék ezt elutasította, és helyben hagyta a nagyon mérsékeltnek mondható, 450 ezer forintos bírság összegét is.

A bírósági ítéletet követően lapunk megkereste az óbudai önkormányzatot az iránt érdeklődve: fenn kívánják-e tartani a kapcsolatot a céggel. A polgármesteri hivatal sajtóosztály által jegyzett levélből kiderül, hogy "amennyiben a hatóságok határozatai a szolgáltatás felfüggesztését vagy megszüntetését írta volna elő, az önkormányzat nem mérlegelt volna." Így azonban mérlegelt, és ennek során figyelembe vették az elmúlt év során lefolytatott kilenc ellenőrzést, amelyek során kisebb szabálytalanságokat tártak fel, valamint a céghez érkezett elégedettségi kérdőívek eredményét is. A kérdőíveket hat intézményben töltötték ki, s közülük öt elégedett volt a Gyermekmenza Kft. szolgáltatásaival. A sajtóosztály levele szerint egy intézmény válaszai "ellentmondásosak" voltak.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter tavaly beszélt arról, hogy - a távfűtéshez és a hulladékkezeléshez hasonlóan - központosítják a menzapiacot is. A bejelentést követően nem történtek további fejlemények. A Hungast cégfelvásárlásairól viszont érkeztek hírek. A Hungast tulajdonosi hátteréről itt olvashat.

A közelmúltban a Hungast felvásárolta a szintén étkezési szolgáltatást nyújtó Sodexo Magyarország Kft.-t - a két vállalkozáscsoport együttes piaci részesedése a legmagasabb (35-45 százalék közötti) az oktatási közétkeztetési piacon, az összefonódást így is engedélyezte a közelmúltban a Gazdasági Versenyhivatal. A Hungast korábban az Elamen Zrt.-t is felvásárolta.

Képünk illusztráció.