Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Országgyűlés a közelmúltban megszavazta azt a törvényt, amelynek értelmében egy-egy cég végső, tényleges tulajdonosát a jövőben nem lehet tovább rejtegetni. Kivételek lesznek, ráadásul az így létrejövő adatbázis fizetős lesz - hívja fel a figyelmet a csütörtökön megjelenő cikkére a HVG.

Ugyanakkor segítséget jelent a rejtőzködő oligarchák számára, hogy kimaradnak a szórásból azok a magántőkealapok, amelyek a 2010-es évek offshore-lovagozása után lehetővé teszik számukra, hogy mögéjük rejtőzve elkerüljék a nyilvánosság kíváncsi tekintetét.

A legnagyobb ilyen magántőkealap Mészáros Lőrinchez köthető: a Konzum PE annak az Opus Global Nyrt.-nek az első számú tulajdonosa, amely a felcsúti milliárdos tőzsdei holdingvállalata és amelyhez számos reprezentatív, a pesti Andrássy úton lévő ingatlan mellett olyan cégek tömkelege tartozik, mint az építőiparban hasító Mészáros és Mészáros Kft., a Hunguest Hotels szállodalánc vagy a Balaton-tourist kempinghálózat - írja a lap.

Az új jogszabály “cégek, gazdálkodó szervezetek haszonélvezőit említi, egy magántőkealap viszont nem cég, nincsen szervezete, az egy befektetési alap” – hívja fel a figyelmet Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi igazgatója.

Az adatbázis a választások előtt még nem, csak 2022 júliusától lesz elérhető.