Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

"A két évvel ezelőtt megígért csatlakozási tárgyalásokat el kell kezdeni. Én mindenesetre keményen fogok dolgozni ezek érdekében" - mondta Scholz, aki Dimitar Kovacsevszki észak-macedón kormányfővel tárgyalt.

A kancellár arról is beszélt, hogy Németország komolyan gondolja a nyugat-balkáni országok integrációját az Európai Unióba. Fokozottan igaz ez Észak-Macedóniára, amely teljesítette a csatlakozási tárgyalások megkezdéséhez szükséges valamennyi feltételt - tette hozzá.

Scholz dicsérte azt a "politikai erőt", amely lehetővé tette, hogy az ország megegyezésre jusson nevéről Görögországgal. Szerinte az ukrajnai háború miatt még nagyobb szükség van az európai összetartásra. Üdvözölte, hogy Észak-Macedónia támogatja az Oroszországgal szembeni szankciókat.

Észak-Macedónia 17 éve tagjelölt. 2020 júliusában az Európai Bizottság már zöld jelzést adott a tárgyalások megkezdésének, de Bulgária történelmi, nyelvi és kisebbségi jogi viták miatt blokkolja ezt.

A Nyugat-Balkán országai közül Szerbia, Montenegró és Albánia is megkapta már a tagjelölti státust, de felvételük folyamata az elmúlt években elakadt, mert sok tagország megkérdőjelezte a bővítés szükségességét.

Scholz pénteken Szerbiában és Koszovóban járt, szombaton pedig továbbutazik Szófiába, ahol Kiril Petkov bolgár kormányfővel tárgyal. A kancellár külpolitikai prioritásként kezeli a Nyugat-Balkán országainak csatlakozását a regionális feszültségek enyhítése, valamint az orosz és a kínai befolyás ellensúlyozása érdekében.