A 24.hu információi szerint három uniós projektet is vizsgál az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) Keszthelyen, kettővel kapcsolatban pedig a rendőrség is nyomozást rendelt el.

Keszthely városa az elmúlt években mintegy másfél milliárd forint uniós pénzt nyert a helyi óvoda, a városi strand és a Reischl sörház felújítására. A korábbi fideszes polgármester, Ruzsics Ferenc által vezetett képviselő-testület egy budapesti székhelyű céget, az InvestMondi-System Építőipari Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-t bízta meg mindhárom projekt megvalósításával, miután minden esetben ez a cég adta a legolcsóbb ajánlatot.

A kivitelezések viszont alaposan megcsúsztak, ezért az OLAF egy bejelentés alapján mindhárom projektet vizsgálja. A rendőrség pedig már az új, szintén fideszes városvezetés feljelentése alapján indított nyomozást a sörház és az óvoda felújítása ügyében - írja a 24.hu.

Mindhárom ügyben a Kisvárosunkért Érdekvédelmi Egyesület (KÉVE) elnöke, Weller-Jakus Tamás tett feljelentést, Molnár Tibor önkormányzati képviselő pedig az Európai Csalás Elleni Hivatalhoz (OLAF) fordult, utóbbi pedig már meg is indította az előzetes vizsgálati eljárást. Miután a KÉVE lépéseket tett, a Nagy Bálint vezette fideszes többségű önkormányzat is megmozdult, és feljelentést tett ismeretlen tettes ellen.

A feljelentés szerint a vállalkozónak kifizetett díjjal kapcsolatban felmerült a gyanúja annak, hogy valótlan tartalmú dokumentumokat nyújtottak be az elszámolás során - írja a 24.hu.

Az Átlátszó 2019-ben azt írta az InvestMondi-System Kft.-ről, hogy tulajdonosainak korábban már csődbe ment egy vállalkozása (a BauMondi Kft.), sőt, egyikőjük szerepelt a 10 millió forintot meghaladó adótartozók listáján is 2009-ben. Az InvestMondi-System ellen ráadásul két bírósági végrehajtás is indult 2017-ben, azóta ez a szám csak gyarapodott. Az Opten adatai szerint ugyanis 12 bírósági végrehajtási eljárás történt eddig a céggel szemben, és jelenleg kettő van folyamatban.

A 24.hu megkereste Kamondi-Lukács Mónikát, a cég ügyvezetőjét, aki helyett férje nyilatkozott, mert - mint mondta - ő intézni a cég összes ügyét. Kamondi-Lukács Csaba pedig azt mondta a portálnak, hogy jelen pillanatban a sörháznál megtörtént a szerződés módosítása, de a szerződésmódosítás véghatáridejét nem tudta megmondani, de azt állította, képesek a projekteket befejezni, erről pedig még tárgyalnak az önkormányzattal.

A másik két projekttel kapcsolatban megjegyezte, hogy a strandnál a bontási munkálatok megkezdődtek, az óvodánál pedig az önkormányzattal egyeztetésben állnak.

Ezzel szemben Nagy Bálint polgármester a Keszthely Tv beszámolója szerint korábban már arról beszélt, hogy a fenti projektek ügyében már "sikerült közös megegyezésre jutni", de ennek konkrétumai miatt hiába kereste a 24.hu a polgármestert, nem tudták utolérni, írásbeli kérdéseikre nem válaszolt.