Piaci feltételezések szerint a "hamis" mangalicahúst Magyarországról repülőn, egytonnás tételekben viszik ki megrendelésre - írja az Agrárhaszon.hu. Kovács László, a cég elnök-vezérigazgatója szerint igazán intenzívvé tavaly, a saját tokiói képviselet megnyitása után vált a Pick tevékenysége a japán piacon.

Az idén már 20-30 tonna közötti mennyiséget tudtak értékesíteni hozzávetőlegesen 12-13 ezer forintos kilónkénti áron a Távol-Keleten kuriózumként, exkluzív vendéglátóipari egységek számára értékesített mangalicahúsból, illetve a felhasználásával készült húskészítményekből. A cég szerint a japán mangalicapiacot teljesen tönkreteheti az az áru, amelyet hozzávetőleg annyiért kínálnak, mint a "normál sertést", pedig utóbbinak többszöröse a mangalica ára.

Az őshonos állatokkal kapcsolatos rendelet szerint csak bizonyítvány birtokában, egyértelműen beazonosítható módon jelölt terméket lehet mangalicának nevezni, és csak a Mangalica Szövetség által kiállított bizonyítvánnyal lehet exportálni. A Pick információi szerint a szövetség rajtuk kívül más részére nem állított ki ilyen igazolást, vagyis a japán értékesítő partnerük által jelzett, olcsó mangalicát ennek hiányában, lényegében illegálisan exportálják.

A Pick szerint a mangalicahús legnagyobb felvevőpiaca - mennyiségben és értékben is - Japán, ezért ha az ottani piac összeomlik, akkor nemcsak a saját érdekei sérülnek, hanem azok a termelők is rosszul járnak, akiktől felvásárolja - többnyire jóval a normál sertés ára fölött - az élőállatot, és így újra eltűnhet a mangalica a piacról. A cég ezért az agrártárca segítségét kéri az ügy kivizsgálásához, és azonnali intézkedéseket sürget az illegális szállítások megakadályozásához, továbbá azt, hogy az FVM tartassa be az ide vonatkozó előírásokat és rendeleteket.
QP | Quality Placement