Piaci feltételezések szerint a "hamis" mangalicahúst Magyarországról repülőn, egytonnás tételekben viszik ki megrendelésre - írja az Agrárhaszon.hu. Kovács László, a cég elnök-vezérigazgatója szerint igazán intenzívvé tavaly, a saját tokiói képviselet megnyitása után vált a Pick tevékenysége a japán piacon.

Az idén már 20-30 tonna közötti mennyiséget tudtak értékesíteni hozzávetőlegesen 12-13 ezer forintos kilónkénti áron a Távol-Keleten kuriózumként, exkluzív vendéglátóipari egységek számára értékesített mangalicahúsból, illetve a felhasználásával készült húskészítményekből. A cég szerint a japán mangalicapiacot teljesen tönkreteheti az az áru, amelyet hozzávetőleg annyiért kínálnak, mint a "normál sertést", pedig utóbbinak többszöröse a mangalica ára.

Az őshonos állatokkal kapcsolatos rendelet szerint csak bizonyítvány birtokában, egyértelműen beazonosítható módon jelölt terméket lehet mangalicának nevezni, és csak a Mangalica Szövetség által kiállított bizonyítvánnyal lehet exportálni. A Pick információi szerint a szövetség rajtuk kívül más részére nem állított ki ilyen igazolást, vagyis a japán értékesítő partnerük által jelzett, olcsó mangalicát ennek hiányában, lényegében illegálisan exportálják.

A Pick szerint a mangalicahús legnagyobb felvevőpiaca - mennyiségben és értékben is - Japán, ezért ha az ottani piac összeomlik, akkor nemcsak a saját érdekei sérülnek, hanem azok a termelők is rosszul járnak, akiktől felvásárolja - többnyire jóval a normál sertés ára fölött - az élőállatot, és így újra eltűnhet a mangalica a piacról. A cég ezért az agrártárca segítségét kéri az ügy kivizsgálásához, és azonnali intézkedéseket sürget az illegális szállítások megakadályozásához, továbbá azt, hogy az FVM tartassa be az ide vonatkozó előírásokat és rendeleteket.