Felszámolója negyedszer hirdette meg eladásra a Cívis Hotels Zrt. (CH) tulajdonában lévő, nagy múltú debreceni Hotel Aranybikát. A forgalmi értékben meghatározott irányár ezúttal csökkent: a korábbi két pályázaton megjelölt nettó 1,982 milliárd forintról 1,617 milliárdra. (Az első, 2010 novemberi pályázaton még nettó 2,1 milliárd forintot kértek érte.)

Vételi ajánlat azonban még nem érkezett a felszámolóhoz.

A hajdú-bihari megyeszékhely nevezetességének számító - 1915-ben épült, háromcsillagos, 200 szobás − Aranybika ingatlanait 1,55 milliárd forintra, a benne lévő ingóságokat és művészeti alkotásokat 30-30 millióra taksálják. Eladó még egy külön helyrajzi számon nyilvántartott, a szállóhoz kapcsolódó helyiség egyketted tulajdoni hányada is, 7,7 millió forintért.

A pályázatokat augusztus 22-ig lehet benyújtani a felszámoló Kelet Holding Zrt. debreceni irodájában.

A szállodalánc-tulajdonos CH felszámolása 2010 júniusában indult el, miután sikertelenül zárult a talpra állítása érdekében indított csődeljárás. Összes tartozása megközelíti a négymilliárd forintot, ennek túlnyomó többsége banki tartozás. A társaság a válság következményeként a turizmus visszaesése miatt került nehéz pénzügyi helyzetbe.

 

Jelkép az Aranybika

A Hajós Alfréd tervei alapján épült Aranybikát Kósa Lajos polgármester korábban Debrecen idegenforgalmi szimbólumának nevezte, amit nem szabad veszi hagyni. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a parlamentben kérdésre válaszolva fejtette ki, hogy az Aranybika az egész nemzet jelképe; a kormány figyelemmel kíséri a sorsát, és nem hagyják, hogy elkótyavetyéljék azt. A miniszter szerint az új tulajdonosok számíthatnak az Új Széchenyi terv turizmusfejlesztési forrásaira.