Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A német szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) csütörtökön azt közölte előzetes adatként, hogy az egy évvel korábbihoz képest 0,1 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak júliusban. Elemzők 0,2 százalékos emelkedésre számítottak a júniusi 0,9 százalékos emelkedés után.

Júniushoz viszonyítva a fogyasztói árak 0,5 százalékkal estek, jelentősebben az elemzői várakozások átlagában szerepelt 0,2 százalékos csökkenéshez képest. Májushoz viszonyítva a fogyasztói árak 0,6 százalékkal nőttek júniusban.

Az uniós harmonizált fogyasztói árindex (HICP) júliusban stagnált az előző év azonos hónapjához képest. Elemzők 0,4 százalékos növekedést vártak a júniusi 0,8 százalékos emelkedést követően.

Havi összevetésben 0,5 százalékkal csökkent a mutató júliusban. Elemzők szerényebb, 0,2 százalékos csökkenésre számítottak a júniusi 0,7 százalékos emelkedés után.

Az euróövezet legnagyobb gazdaságának inflációs adatait nagy figyelem övezi, mert erős hatást gyakorol az Európai Központi Bank (ECB) monetáris politikájára.

Az ECB elsődleges célja az árstabilitás fenntartása, ennek jegyében arra törekszik, hogy az éves harmonizált fogyasztóiár-index középtávon 2 százalék alatt, ám ahhoz közeli értéken maradjon.