Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Hírközlési Érdekegyeztető Tanács (HÉT) üdvözli Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter bejelentését, miszerint a jelenleg 18 százalékos áfa-kulccsal adózó termékek, szolgáltatások köre kiegészülne az internet-szolgáltatással - közölte a tanács.

A szervezet együttműködő partner az adócsökkentésről szóló szakmai egyeztetéseken. A HÉT reméli, hogy az áfa csökkentése hozzájárul az internet iránti kereslet növekedéséhez, és így elősegíti a Digitális Jólét Program egyéb céljainak a teljesülését is.

A Magyar Telekom szerint az internethasználat forgalmi adójának mérséklése hozzájárulhat az internet további terjedéséhez. Ehhez ugyanis a hálózati infrastruktúra fejlesztése mellett elengedhetetlen a hozzáférők körének bővítése. A digitális társadalom szempontjából elsődleges, hogy az internethasználók száma növekedjen és belátható időn belül elérje az uniós átlagot, ezáltal minél több állampolgár, vállalkozás és közösség számra biztosítva legyenek a digitális világ előnyei.

A Vodafone-nál elmondták: az alacsonyabb áfa eredményeként akár olcsóbbá is válhatnak a tarifacsomagok, illetve kedvezőbb lehet a szolgáltatások ár-érték aránya.

Az internet hozzáférési szolgáltatás áfa-tartalmának csökkentése várhatóan jótékonyan hat az internethasználatra, a digitális szakadék felszámolására - reagált a Telenor Magyarország. Az intézkedésnek köszönhetően mértékadó becslések szerint olyan új adathasználók jelenhetnek meg, akik korábbi mobiltelefonjukat csupán hanghívásra használták. További lökést adhat az aktív internetezők számának növekedéséhez, amennyiben egyéb ösztönzők is megjelennek az igénybevétel élénkítésére mind kormányzati, mind szolgáltatói oldalon. A Telenor ugyanakkor hangsúlyozza, hogy a világon egyedülálló adóterhek, és európai szinten is kiemelkedő éves frekvenciadíjak (800 MHz) csökkentése jelenthetné az igazi áttörést.