Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Minden bizonnyal a 80 milliárd forintot is meghaladta tavaly a kormányközeli vállalkozások extraprofitja. Ez nem az az összeg, amit a vállalatok nyereségként mutattak ki, hanem az, amennyivel az iparági átlagnál magasabb eredményt értek el - kezdi cikkét a gazdasági portál.

A számításaiknál azt vették figyelembe, hogy az egyes ágazatokban mik a piaci átlagos profitráták, ehhez képest a kormányközelinek tartott üzletemberek cégeinél mekkora nyereség csapódott le. Ez alapján jutottak a 80 milliárd forintot valamivel meghaladó becsült összegre, amely a magyar GDP 0,2 százalékának felel meg. Viszont hangsúlyozzák, hogy bár ez egyszer javít a magyar gazdaság mutatóin, olyan nyereségek, amelyek nem fialnak hosszútávú hasznot, mivel osztalékként a nagy részüket kiveszik az oligarchák. Valamint ezek a bevételek nagyban múlnak az állami megrendeléseken.

Azt is megnézte a portál, hogy mely iparágakban dolgoznak a legmagasabb marzsokkal: a NER-közeli vállalkozók számára egyértelműen az építőipar a legfontosabb szektor, de jó rátával dolgoznak még a kommunikációs és a szerencsejáték szegmensekben is. Az építőiparon belül úgy becsülik, hogy a szektor 40 vezető vállalatából 15 egyértelműen olyan vállalkozó tulajdonában van, aki jó kapcsolatot ápol a kabinettel. A G7 szerint piaci körülmények között 25-26 milliárd profitot kellett volna termelniük, ehhez képest 74,4 milliárd forintot számoltak náluk.

A kommunikációs területen a világ legnagyobb reklámügynökségeinél volt ugyan 10 százalékot meghaladó árbevétel-arányos adózott nyereség, de az átlag valahol 7 és 8 százalék közé esett. Az állami kommunikációs tendereket sorra nyerő cégeknél viszont ennél magasabb volt a profit, ami becslésük alapján 6-6,5 milliárd forint pluszt jelent.

Mivel a szerencsejáték monopolizált, állami engedélyhez kötött, nehéz értelmezni, hogy milyen lenne a normál piac. A portál abból indult ki, hogy az elmúlt években a szintén központi tulajdonú Szerencsejáték Zrt. 4-4,5 százalék közötti profitrátával működött. Ez alapján a kaszinók sima profitja - legalábbis az egykor a néhai Andy Vajna filmbiztos tulajdonában lévő, öt offline és egy online kaszinót összefogó LVC Diamond esetében - majdnem 34 százalékos volt a nyereségráta. Így így 8,4 milliárd forintra teszik a realizált extraprofitjukat. (Utóbbihoz az is kellett, hogy az állam adókedvezményt adjon a kaszinóknak.)

További részletek a G7 cikkében.