Szövetségünk kéri a miniszterelnök úr intézkedését, hogy a statisztikai mintavétel elve alapján önként jelentkező 60 év feletti nyugdíjasokon az állam költségén végezzék el azt a hatásvizsgálatot, olyan létszámban, amely meggyőzően bizonyítja vagy cáfolja a médiában és a közbeszédben tetten érhető véleményeket – többek között ez áll abban levélben, amelyet a Nyugdíjasok Szervezeteinek Somogy megyei Szövetsége (NYSZSMSZ) küldött Orbán Viktor miniszterelnöknek a Népszava cikke szerint.

Mindig is oltáspártiak voltunk, s mivel az oltások kezdetén kínai vakcinából volt a legtöbb, a Sinopharm elfogadására biztattuk az időseket, mert hittünk a kormánynak – mondta a napilapnak Stikel János, a NYSZSMSZ elnöke. A levél megírását azzal indokolta, hogy teljesen ellentmondásos hírek jelennek meg a sajtóban a szakemberek és a politikusok részéről a Sinopharmmal kapcsolatban.

Különösen zavaró, hogy több hazai és nemzetközi szervezet kételyeket támaszt a vakcinával szemben, ami főleg a beoltottakban komoly bizonytalanságot, félelmet okoz – fogalmazott Stikel, de azt hozzátette, hogy a Sinopharmmal kapcsolatban komolyabb mellékhatásról vagy szövődményről sincs tudomásunk. Az elnök szerint azért lenne fontos a nyugdíjasok számára a vakcina hatásosságának vizsgálata, mivel, ahogyan Gulyás Gergely egy június eleji kormányinfón ismertette, több, mint 850 ezren kaptak idehaza kínai oltást, akiknek bő 90 százaléka az idősebb korosztályból került ki.