"Sikerült megtörnünk a jeget a kormány következetes titkolózásában és mellébeszélésében: megszereztük az oltási tervet – vagy legalábbis az eddigi legteljesebb dokumentumot az oltás folyamatáról" - kezdi közleményét a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ), amely már több pert is indított különböző kormányzati szereplők ellen, hogy közérdekű adatigénylés után megszerezze a magyar oltási programot meghatározó dokumentumot.

Az ügy érdekessége, hogy áprilisban indult per folyományaként mutatta most be az oltási tervet a Nemzeti Népegészségügyi Központ, amely azt a koronavírus.gov.hu tájékoztató oldalra töltötte fel. A TASZ szerint a dokumentum korábban nem volt az oldalon, amit az is mutat, hogy október 29-ig ennek a dokumentumnak még nyoma sem volt az oldalon az archívum szerint, "már csak azért sem, mert csak október 8-án szkennelték be."

Mint írják, tavaly december végén váltak itthon is elérhetővé a koronavírus elleni védőoltások, de akkor még csak nagyon kevés volt belőlük – nyilvánvaló volt, hogy a kormánynak meg kell határoznia az oltási sorrendet. De azért is nyilvánvaló volt, hogy létezik az oltási terv, mert a kormány folyamatosan erről beszélt: a miniszterelnök már tavaly december 18-án kijelentette, hogy oltási terv alapján haladnak, majd Müller Cecília is kijelentette még december 21-én, hogy az oltási tervnek megfelelően fognak haladni, Orbán Viktor január 3-án pedig így kezdte szokásos rádióinterjúját: „Van egy oltási tervünk”. Viszont azt többszöri próbálkozásra sem hozták nyilvánosságra.

Most viszont a dokumentum már itt elérhető.