Légrádi Edit tájékoztatása szerint az 1,6 literes 115 lóerős erőforrás Bochumba az Opel németországi autógyárába kerül ahol egy Astra Classic-ba építik majd be. A szentgotthárdi gyárban a hétmilliomodik motor elkészülését munkásgyűlésen ünnepelték meg.

Az Opel 1992 júliusában kezdte meg a személygépkocsi motorok sorozatgyártását Szentgotthárdon. 1.6 literes motorok a kezdetek óta készülnek a gyárban, noha az eltelt húsz év alatt meglehetősen sok technikai változtatásra került sor - emlékeztet a szóvivő.

A gyár termékei között nemcsak a népszerű 115 lóerős verzió található meg, hanem például a turbó feltöltős több, mint 200 lóerős változat is. A portfólió is jelentősen bővült az évek során, hiszen a középkategóriás motorokat már gázüzemű, illetve ethanolos változatban is készítik Szentgotthárdon - tette hozzá a közleményben.

Viszik a tengerentúlra is

A korábbi kisebb szériás tengerentúli kiszállítás után 2012-ben a Magyarországon készülő motorok mintegy fele indul az amerikai kontinensre, a General Motors észak-amerikai és mexikói autógyáraiba - közölte. Solt Tamás az Opel szentgotthárdi gyárának igazgatója a munkásgyűlésen elmondta: az 1,6 literes és 1,8 literes benzines erőforrások gyártása 2013-ban is folytatódik, a tervek szerint a tengerentúli kiszállítások aránya tovább nő, és a magyar motorokat újból szállítják majd Kínába, Ausztráliába és Thaiföldre is.

Az igazgató tájékoztatása szerint a régi üzemmel párhuzamosan még az év vége előtt megkezdi a sorozatgyártást Szentgotthárdon a félmilliárd euró beruházással készült új Opel Flex motorgyár, ahol világviszonylatban is egyedülálló rugalmas technológiával egy teljesen új motorgeneráció készül.

Decemberben a teljesen újonnan tervezett négyhengeres, közvetlen benzinbefecskendezéses sorozat első tagja, az 1.6 literes benzinmotorok gyártása indul 170 és 200 lóerős változatban, jövőre pedig a dízel-motorok gyártásának beindításával folytatódik a Flex Plant koncepcióval felépített gyár felfuttatása.

Az új 1.6-os benzinmotorokról már tudni, hogy többek között az Opel új prémium kabriójába, a Cascada-ba illetve Astra modellekbe is kerülnek - tartalmazza a szentgotthárdi gyár közleménye.