A hirtelen jött koronavírus-járvány alapvető változásokat hozott a mindennapokban és átírta a gazdasági forgatókönyveket is. Emellett jelentős eladási hullámokat generált a befektetési piacokon. Ennek ellenére az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségével (Pénztárszövetség) együttműködő önkéntes nyugdíjpénztárak és egészségpénztárak az utóbbi években elért vagyongyarapodásnak, valamint a tagok és a munkáltatók befizetéseinek köszönhetően stabilan működnek.

A befektetési piacokon az elmúlt másfél hónapban látott negatív hangulat az önkéntes nyugdíjpénztárak hozamát is kedvezőtlenül érintette. A kockázatos portfóliók tavalyi 14,9 százalékos átlaghozama 9,79 százalékkal, a közepes kitettségű befektetések 9,29 százalékos eredménye 5,48 százalékkal, míg az óvatosabb alapok 3,03 százalékos átlaghozadéka 1,8 százalékkal esett vissza. A napi adatok vizsgálata is bizakodásra ad okot, a számok ismét növekedésnek indultak, az átmeneti csökkenések szűnőben vannak - közölte a Pénztárszövetség.

Mi a helyzet hosszú távon?

Érdemes kiemelni, hogy a hosszú távú, nyugdíjcélú megtakarításokat nem szabad napi, havi, vagy akár éves adatok alapján megítélni, hanem sokkal hosszabb távon, minimum 10, 15 éves időtartamban érdemes értékelni. Ez az időtartam kisimítja az átmeneti nagyobb ingadozásokat, így például az elmúlt 10 év 7,41 százalékos, 15 év pedig 6,87 százalékos éves átlaghozamot biztosított a tagoknak.

A pénztári megtakarításokat az állam is támogatja azzal, hogy évente 20 százalék, maximum 150 ezer forint adó-visszatérítést vehetnek igénybe a tagok. A Pénztárszövetség tapasztalatai szerint a járvány hatására sokféle változás kezdődött. A pénztártagok alkalmazkodnak a megváltozott élethelyzetekhez, a nyugdíjpénztárakban egyre többen hoznak pénzügyileg tudatos döntést és hosszú távon gondolkodva kezelik megtakarításukat, az egészségpénztárakban pedig többen vásárolnak gyógyszert, kevesebben vesznek igénybe szolgáltatást, nőtt az önsegélyező szolgáltatások száma.

A járvány tanulságait a pénztárak is levonták. Digitalizálták eljárásaikat, működésükben további költséghatékonyságot növelő lépéseket vezettek be, rugalmasan reagáltak a váratlan helyzetekre.