Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

"A 2010-es évek eleje óta először újra folyamatosan növekszik a cégbázis, úgy tűnik, a koronavírus-járvány tartós nyomot hagy a cégstatisztikákban is - állapította meg Pertics Richárd, az Opten céginformációs szolgáltató elemzője.

Mind a cégalapítási, mind a cégtörlési értékek rendhagyónak számítanak novemberben, a nagyobb meglepetést ezúttal a cégmegszűnések száma hozta. Utoljára 2012 elején volt ilyen alacsonyan a havonta megszűnő cégek száma, azonban cégjogi szempontból az még egy teljesen más időszak volt, akkoriban jóval megengedőbbek voltak a szabályok a vállalkozások adminisztratív kötelezettségeinél. Azóta a kényszertörlés intézménye gyakorlatilag folyamatosan tisztította a különböző kötelezettségeiket nem teljesítő hazai cégek sorait, ez változott meg a koronavírus hatására.

A kényszertörlési eljárások száma 2020 májusában még kétezer felett volt, de azóta folyamatosan csökken. Novemberben pedig már csak 221 vállalkozás ellen indult kényszertörlési eljárás, amire gyakorlatilag a kényszertörlés intézményének bevezetése óta nem volt példa. Így a megszűnő cégek száma is mélypontra zuhant, hiszen a kényszertörlések hiányában már csak a felszámolások és a végelszámolások indukálják a cégtörléseket.

A másik két megszüntetésre irányuló eljárás típus azonban jól mutatja a hazai vállalkozások gondjait. Novemberben 309 felszámolási eljárást tettek közzé, ami ugyan valamivel alacsonyabb az előző évek havi átlagánál, de még mindig magasnak számít. Különösen amiatt magas a felszámolások száma, hogy a kényszertörlések visszaesésével ezen felszámolási eljárásokat már többnyire közvetlenül vállalkozások, hitelezők indítják a kintlévőségeik behajtása reményében.

Szintén negatív piaci hangulatról árulkodik a sok felszámolás: novemberben 903 vállalkozás kezdeményezte saját vállalkozásának végelszámolását. Ezzel már a 2020 január-november időszakban regisztrált végelszámolások száma is 11 százalékkal meghaladja 2019 egész éves végelszámolási értékét.

A megszüntetésre irányuló eljárásokkal és a cégtörlésekkel ellentétben azonban a cégalapítási számok továbbra is rendkívül magasak. Novemberben 2420 cégalapítás volt, ami ugyan elmarad az októberi évtizedes cégalapítási rekordtól, de még így is meghaladja a rendkívül magas bázisnak számító 2019-es havi átlagot.

A magas cégalapítási számnak és az alacsony cégtörlési értéknek köszönhetően 1 hónap alatt csaknem ezer vállalkozással gyarapodott a hazai cégbázis, amire a 2010-es évek eleje óta nem volt példa.

A koronavírus-járvány komoly eltérésekkel hatott az egyes ágazatokra, így a profilváltás, új vállalkozások indítása részben kényszerből történik.

Idén vélhetően nagy meglepetések már nem lesznek a cégstatisztikában, a koronavírus okozta trend fog továbbra is dominálni az elmúlt évek konszolidációs trendje felett. Éves szinten azonban még mindig magasabb a törölt vállalkozások száma, mint az újonnan indulóké.