A januári kilengés után februárban folytatódni látszik az elmúlt évek trendje, a konszolidációs folyamat lecsengőben van, a cégek száma lassan stabilizálódik. A törölt cégek száma csupán 20 százalékkal haladja meg az újonnan indulók számát, ami elég alacsony érték, tekintve, hogy 2019-ben még 60 százalék feletti is volt a különbség egyes hónapokban. Lassan megállhat a cégek számának csökkenése, bár rövid távon még csak közelítheti egymást a cégalapítási és a cégtörlési görbe.

Mind januárban, mind februárban 470 körül volt például az induló felszámolási eljárások száma, ami magasabb, mint az elmúlt fél év átlaga, ráadásul 2019 végéig a felszámolási trend csökkenőben volt. Februárban szintén magas volt a végrehajtások száma is. Egy hónap alatt több mint 6000 vállalkozás ellen indult végrehajtási eljárás, ami szintén az elmúlt fél év legmagasabb értéke.

A végelszámolási eljárások száma a januári értékhez hasonlóan szintén magas. Februárban 1671 vállalkozás tulajdonosai döntöttek cégük végelszámolása mellett. Vélhetően év közben nem lesznek ilyen magasak a végelszámolási számok. Ez is azt jelzi, hogy a cégszám csökkenés év vége felé akár meg is állhat.

A céginformációs szolgáltató szerint a konszolidációs folyamat lezárultára utal az is, hogy mind januárban, mind februárban 1500 volt az induló kényszertörlési eljárások száma. Ez 17 százalékkal alacsonyabb, mint a 2019-es havi átlag, és csupán fele a 2015-ös havi kényszertörlési átlagának.

Jelenleg mintegy 516 ezer cég működik az országban, ami 15 százalékkal alacsonyabb érték, mint 2013 végén volt. Ha a tendencia folytatódik, akkor nagyságrendileg 510 ezer körül lehet majd hazánkban a cégszám minimum, és ha jelentős változás nem következik be, akkor a cégek száma ezen a ponton stabilizálódik, vagy lassú növekedésbe fordul.