Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Számtalan gazdasági, jogi vagy akár szociális körülmény indokolhatja, hogy egy vállalkozó több cégben legyen érdekelt. Magánszemélyek teljesen legálisan irányíthatnak, birtokolhatnak több céget, ugyanakkor mégiscsak érdekes a jelenség, amikor egy személy 5, 10 vagy akár 100 cég ügyeit intézi párhuzamosan - állapította meg Pertics Richárd, az Opten Kft. elemzője.

Üzletágak leválasztásával, vagy termékek, szolgáltatások fejlődésével teljesen természetes, egészséges és üzletileg is indokolt lehet az a jelenség, amikor egy vállalkozás "szaporodik". A gyakorlatban ez sokszor új testvér- vagy leányvállalat létrehozásával jár. Egy vállalkozó új céget indíthat korábbi cégétől jelentős részben függetlenül is, például, ha egy teljesen új kezdeményezéssel, új ágazatban, új befektetői körrel próbál szerencsét.

Vállalkozások létrehozásának jogi vagy adminisztratív természetű indokai is lehetnek, például ha egy új céggel könnyebb megfelelni egyes ágazatspecifikus jogszabályoknak vagy adminisztratív kötelezettségeknek. Egy vállalat átalakulását, szétválását pedig okozhatják akár teljesen hétköznapi jelenségek is, például, amikor egy családi vállalkozás szétválik örökösödés, vagy akár családi nézeteltérések miatt.

A természetes céghalmozás mellett egy vállalkozó cégeket alapíthat "szürke" gazdasági tevékenység keretében is - legyen az adóoptimalizálás vagy a felelősség alól kibújás. Az effajta gyakorlat visszaszorult valamennyire az elmúlt években, ugyanakkor a céghálózatok mélyebb elemzése azt mutatja, hogy a cégbirodalmak között akadnak még továbbra is fertőzött, problémás cégcsoportok - tette hozzá a szakértő.

Az Opten adatai alapján jelenleg mintegy 12 ezer magánszemély akad Magyarországon, aki közvetlen vagy közvetett tulajdonosi kapcsolaton keresztül több mint öt vállalkozást irányít. Az öt vállalkozás egyfajta lélektani határt jelent: átlagos vállalkozás mérettel számolva itt még van némi esély, hogy a tulajdonos követni tudja a vállalkozásában zajló folyamatokat, de az öt feletti vállalkozásszámnál az átlátás esélye erősen romlik.

Céghálók végső tulajdonosai
CégszámMagánszemélyEgyéb szervezet
6-10 cég8 143533
11-15 cég1 300140
16-20 cég1 73472
21-50 cég72091
51-100 cég7416
100 cég felett1216
Összesen11 983868
Forrás: Opten

A részletes adatok alapján jelenleg 1300 magánszemély 10-15 vállalkozásban rendelkezik közvetlen vagy közvetett tulajdonosi befolyással. A cégháló-hierarchia csúcsán pedig 12 magánszemély áll, akik egyenként több mint 100 vállalkozást birtokolnak - márpedig már ezek neveit megjegyezni sem triviális feladat - jegyezte meg Pertics.

Nagyságrendileg 700 ezer magánszemély van Magyarországon, akik tulajdonosi érdekeltséggel rendelkeznek vállalkozásokban, ebből 640 ezer személy 1 vagy maximum 2 cégben érdekelt. Összességében a tulajdonosok 93 százaléka magyarországi lakcímmel rendelkezik. Az arány hasonló a magas cégszámmal rendelkező tulajdonosoknál is.