Gyengének tűnnek a januári cégalapítási számok, de ez jelentős részben a szezonális hatásnak köszönhető, a január általában gyenge hónapnak számít az újonnan induló cégeknél - állapította meg Pertics Richárd, az Opten Kft. céginformációs szakértője. Ezzel együtt a januári cégalapítási szám némileg elmarad a várakozástól, mivel az elmúlt évek enyhén növekvő trendet produkáltak.

Az év első hónapjában 3105 cégtörlést tettek közzé. Ez a száma némileg meghaladja a hosszú távú trend alapján vártakat, úgy tűnik tehát, még várni kell a hazai cégszám stabilizálódására. Az elmúlt évek tendenciája alapján ugyanis esély mutatkozott arra, hogy 2020 során újra megközelítheti egymást a cégtörlések és a

Az is kellemetlen hír, hogy erősen emelkedett az induló felszámolási eljárások száma is. Januárban ugyanis 466 felszámolási eljárás indult, ami szintén jóval magasabb a vártnál. A növekvő felszámolási arány növekvő hátrahagyott tartozásmennyiségre utal - tette hozzá a szakértő.

Az idei első hónapban 4891 vállalkozás került végrehajtás alá, ami abszolút értékben még mindig magas érték, de jóval alacsonyabb, mint a 2019-es havi 6-7 ezres havi végrehajtási szám. Az alacsony végrehajtási érték biztató jel, ilyen havi értékeknek vélhetően örülne a vállalkozási szektor hosszabb távon is.