Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az utóbbi néhány évben néhány cég elkezdett akkorára nőni, hogy az legyen a következő blue chip - indította Korányi G. Tamás Napi.hu tiszteletbeli főszerkesztője az a beszélgetést, amelyet Jászai Gellérttel, a Konzum Nyrt. elnök-vezérigazgatójával, az Opus Nyrt. igazgatótanácsának tagjával folytatott.

Az elmúlt időszak részvényár-esésével kapcsolatban Jászai elmondta, hogy a részvényárfolyam mozgásának sok szakmai oka van, ilyen a nemzetközi környezet, milyen a forgalom. "Azt hangsúlyoznám, hogy - egyes hírekkel ellentétben - a fő tulajdonos, azaz Mészáros Lőrinc nem adott el részvényt a szabályozói piacon, egyik érdekeltsége által sem. Volt olyan vagyonelem, amit a fő tulajdonos részben részvénnyel fizetett ki, de mindig ezt a részvénymennyiséget beemeltük a társaságba és új részvények kibocsátásával pótoltuk. Ennek megfelelően csak ideiglenesen változott a tulajdonosi arány. Mészáros Lőrinc tulajdoni aránya nagyságrendileg a tőkeemelések lezárulta után a Konzumban 70 százalékos, míg az Opusban 80 százalék körül lesz."

Az akvizíciókkal kapcsolatban elhangzott, hogy "az Opus szakértőit szinte 24 órában dolgoztatjuk, hogy az értékelések, üzleti tervek elkészüljenek, hogy az apportokat be tudjuk fejezni. Sokszor azért kellett határidőt változtatni, mert a szakemberek nem tudták elvégezni a munkát, mert túl sok van neki. Ez inkább pozitívum."

Itt a hivatalos bejelentés

A Konzum Nyrt. és az Opus Global Nyrt. a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közleményben jelentette be a két társaság fúziójának előkészítését. (Ezt megelőzően felfüggesztették a két társaság részvényeinek kereskedését a BÉT-en.) A társaságok igazgatóságai október 17-én határoztak arról, hogy az egyesülésről szóló döntés meghozatalához szükséges előkészítő munkálatokat megkezdik. A fúzióról szóló döntés ésszerű határidőben történő meghozatala érdekében közös ütemtervet dolgoznak ki.
"A fúzió megvalósítása új teret nyithat a vállalatcsoport jelentős volumenű, régiós növekedési terveinek megvalósításához. Az egyesülést követően a jogutód társaság menedzsment által becsült kapitalizációja - mai árfolyamon és a jelenlegi piaci viszonyokkal számolva - elérheti a 350-400 milliárd forintot, miközben IFRS szerinti konszolidált saját tőkéje meghaladhatja a 320 milliárd, 2019 évre tervezett EBITDA-ja pedig a 30 milliárd forintot. Az egyesülésről a jogszabályok szerint döntő első közgyűlés tervezett időpontja 2018. december 3. Az érintett társaságok egyesülésének tervezett zárása 2019. március 31." - áll a vállalatok tájékoztatóiban.

Az Opus igazgatótanácsának tagja elárulta azt is, hogy november 30-ig lezárják a tőkeemelés-sorozatot. Ebben három apportelem maradt hátra: a Mátrai Erőmű Zrt., a Mészáros és Mészáros Kft., illetve az R-Kord Építőipari Kft. Ennek következtében a konszolidált saját tőke meg fogja haladni 250 milliárd forintot, míg a jövő évre 20-25 milliárd forintos EBITDA-t várnak. A részvényszámmal kapcsolatban elhangzott, hogy azon nem terveznek változtatni.

Arra a kérdésre, hogy tervezik-e az Opus és Konzum összevonását, hogy létrejöhessen egy új blue chip, illetve növekedjen az átláthatóság, Jászai azt mondta: az átláthatatlansági vád néhány éve lehet, hogy igazolt volt, viszont az elmúlt egy-két évben nagyon sokat tettünk az átláthatóságért". Az egyesítéssel kapcsolatban úgy fogalmazott: a jövőben vélhetően meglépik azt.

"Az Opusos tőkeemelések lezárása után, illetve a Konzum év elején bejelentett hátralévő egy nagyobb és egy kisebb elemének tőkeemelése után, várhatóan az év végén, amikor ezek az adatok hivatalosan is megjelennek nyilvánosan, el fogjuk indítani a két társaság egyesítést, amit 2019 március 31-ig szeretnénk lezárni. Ennek a pontos ütemterve még kidolgozás alatt van, decemberben lesz egy közgyűlés is a témában. A fúzióval létrejövő társaság a BÉT negyedik legnagyobb vállalata lesz, egymilliárd euró feletti piaci kapitalizációval, az EBITDA pedig meghaladhatja a 30 milliárd forintot. Osztalékot is tervezünk fizetni, mégpedig a 2019-es eredmények után" - hangsúlyozta Jászai.

"Az elmúlt egy évben sokat dolgoztunk azon, hogy megvizsgáljuk azt, hogy jövőbeli tranzakcióknak illetve terveknek, milyen pénzügyi háttér, mutató felel meg a legjobban, illetve a nemzetközi piac milyen lehetőségeket lát a társaságokban ha külön vagy egy közös holdingban dolgoznak. Komoly regionális növekedési terveink vannak a stratégiai iparágakban. Elképzelhető például néhány direkt befektetés a régióban. Ehhez egy egymilliárd euró piaci kapitalizációjú társaságnak sokkal nagyobb lehetőségei vannak, hiszen több alternatív finanszírozási formát tud bevonni. Egyszerűen ekkora méret a nemzetközi sztenderd. A hosszú távú cél, hogy mi adjuk a magyar GDP pár százalékát" - hangsúlyozta Jászai.

A vezető elmondta azt is, hogy három stratégiai húzóágazatban szeretne leginkább erősödni a jövőbeli társaság: energetika és ipar, a pénzügyi szektor illetve az it- és a telekom szektor. Az it-ban komoly növekedési tervek vannak Jászai szerint, míg a telekom szektorral kapcsolatban elmondta, hogy több tárgyalást folytatnak. "Én csodálkoznék, ha az egyesült befektetési holdingnak ne lenne már telekomos érdekeltsége."

Szintet lépnek

Az elmúlt egy év eredményei közül érdemes kiemelni, hogy három tőzsdei társaságunknál zajlott sikeres zárt körű részvénykibocsátás, elkészült a Konzum úgynevezett összevont tájékoztatója, az Appeninn bekerült a BÉT elemzői programjába, megerősödtek a társaságaink fundamentumai, kialakultak az eredménytermelő képességek, illetve elértük a kritikusnak számító egymilliárd eurós méretet - mondta előadásában Fekete Péter, a Konzum vezérigazgató-helyettese.

Ez utóbbival kapcsolatban ő is megerősítette, hogy kell ekkora "kritikus tömeg" ahhoz, hogy be lehessen kerülni a figyelem középpontjába. A fúzió kapcsán Fekete szerint az a fő üzenet, hogy ez lenne a BÉT újkori történetének első tőzsdei fúziója, illetve ezáltal megszületik Magyarország első számú befektetési holdingja. Az egyesüléssel a budapesti tőzsde negyedik legnagyobb társasága jön létre, ám Fekete reményei szerint "hamarosan a harmadikok leszünk".

Kép forrása: Napi.hu.