Jóllehet a járvány ideje alatt a munkatársak és a fogyasztók egészségének védelme érdekében minden szolgáltató igyekszik a minimálisra csökkenteni a személyes találkozások számát, mégis vannak olyan kötelező, határidős munkálatok, amelyeket ebben az időszakban is el kell végezni. Ilyen például a háztartások fogyasztását mérő berendezések cseréje. A MEKH szakemberei összegyűjtötték, mire érdemes figyelni a mérőcsere alkalmával.

A hatóság a koronavírus-járvány tavaszi első hullámában - az érintettek egészsége érdekében - mentesítette a szolgáltatókat a fogyasztásmérők helyszíni leolvasása és a kötelező mérőcserék elvégzése alól, illetve kötelezte őket a munkálatok átütemezésére.

A járvány második hullámában a kötelező munkálatok elvégzése alóli mentességet feloldotta miután azok biztonságosságágáról meggyőződött.

Ilyen helyszínen elvégzendő, kötelező munka az ingatlanokban található fogyasztásmérők aktuális cseréje, melyre szükség lehet az újbóli hitelesítés, meghibásodás vagy sérülés miatt. A fogyasztásmérők hitelesítés miatti cseréjére a hitelesség utolsó évében, december 31-ig kell sort kerítenie a szolgáltatóknak, amelyet az adott évben szabadon ütemezhetnek.

Mire érdemes figyelni?

  • Győződjünk meg arról, hogy valóban a szolgáltató munkatársai vagy az általa megbízott szakemberek érkeztek-e hozzánk. Mielőtt bárkit beengedünk az ingatlanunkba, kérjük, hogy mutassa fel a szükséges igazolásokat, amelyekkel a belépéshez rendelkeznie kell.
  • Ha tehetjük, készítsünk fényképet a régi és az új óráról, a mérőállásokról, a plomba és az óratest sértetlenségéről, hogy később egy esetleges vitában a segítségünkre legyenek.
  • Az óracseréről minden esetben jegyzőkönyv vagy munkalap készül. Mielőtt a dokumentumot aláírjuk, olvassuk el az abban foglaltakat. Érdemes tudnunk, hogy vitás helyzet esetén a mérőcsere során a szolgáltató által készített jegyzőkönyvet saját észrevételeinkkel is kiegészíthetjük, és az aláírt példányból egyet nekünk is meg kell kapnunk.
  • Gondoskodjunk a mérőóra épségéről, óvjuk a környezeti hatásoktól és a fizikai sérülésektől. Ha sérülést, rendellenes működést tapasztalunk, azonnal jelezzük a szolgáltatónknak.

A mérőórák cseréjével és a szabálytalan vételezéssel kapcsolatban további részletek itt olvashatók.