Ami szavazatokat össze tudunk számolni, és országos eredményt tudunk belőle összedrótozni, azt tudom magunknak mondani, hogy a listás szavazatokat összesítve a már-már szokásos 50 százalékos eredményt hozni tudta a Fidesz-KDNP - magyarázta beszédében Orbán Viktor kormányfő, aki megköszönte Tarlós Istvánnak kilenc évnyi polgármesterségét Budapesten. A választást hivatalosan is Karácsony Gergely összellenzéki jelölt nyerte.

Szerint ő volt az, aki a csődhelyzetből kirángatta Budapestet. "István neked köszönhetjük, hogy ilyen szép fővárosunk van és büszkék lehetünk a nemzet fővárosára" - tette hozzá a miniszterelnök, aki beszéde elején azt mondta, hogy Tarlós vereségével veszített egy főpolgármestert, de nyert egy tanácsadót.

Azt közölte, hogy tudomásul veszik a budapestiek véleményét, de a fővároson kívüli helyzetről azt mondta, hogy a 23 megyei jogú városból csak tízet veszítettek. Míg a megyei közgyűléseknél 19-ből 19-et a Fidesz-KDNP nyert meg - emelte ki Orbán, amit nem egyszerűen köszönt, hanem meghatódva köszöni a vidéki Magyarország támogatását.

"Ha az 5000 feletti lakosú települések polgármestereit nézzük, akkor 157 helyen lesz fideszes polgármester, ami több mint a kategória fele" - jelentette ki Orbán, aki szerint ebből látszik, hogy még mindig a Fidesz Magyarország legerősebb pártja.

"Nekünk továbbra is lesz az első" - mondta a miniszterelnök beszéde végén.

 

A további választási eredményeket ezen a linken érheti el.