A Magyar Közlönyben hétfőn megjelentek szerint Orbán Viktor miniszterelnök kormányrendeletben engedélyezte a "jelentős befolyásoló erejű, lineáris audiovizuális médiaszolgáltatók", magyarul a két nagy kereskedelmi tévé számára, hogy a továbbiakban programdíjat szedjenek a szolgáltatóktól - írja a 444.hu.

Erre eddig csak a kábeltévék voltak jogosultak: a digitális átállás óta a TV2 és az RTL Klub nem kérhetett pénzt azért, hogy műsoraikat sugározhassák a médiaszolgáltatók (mint például a UPC, Telekom). Egyszerűen azért, mert a kormány 2014. szeptemberében, egy rendeletben megtiltotta nekik. Ez a döntés éves szinten akár 4-5 milliárd plusz bevételhez juttathatja a két nagy kereskedelmi csatornát.

A piacon nyílt titokként beszéltek arról, hogy a kormány azért nem engedélyezte a terjesztési díjnak is nevezett tarifa beszedését, hogy ezzel üzenjen az RTL Klubnak, nem veszi szívesen az állandó cseszegetést, és felgyorsítsa a TV2 felvásárlását, egyben jelezze a korábbi tulajdonos ProSiebenSat1-nak illetve a velük szerződésben álló Simon Zsolt/Yvonne Dederick igazgatói párosnak, hogy igényt tart az adóra.

A TV2 eladása körüli ez állandó téma volt, mert enélkül a TV2 lényegében finanszírozhatatlanná válna. Valószínűnek látszott, hogy amint megfelelő kézbe kerül a tévé, az engedély is megérkezik majd.

A 444.hu emlékeztet: az elmúlt időszakban a kormány többször is megsegítette az Andy Vajna által megvásárolt TV2-t. Előbb az derült ki, hogy az MKB és az Eximbank is adott hitel a vételhez, majd az, hogy működésre is kap külön kölcsönt a Fidesz új kedvenc tévéje. Ahogy viszont csúszott a rendelet kihirdetése, többször felmerült, hogy a kormány - egész pontosan a kommunikációs ügyeket intéző Miniszterelnöki Kabinetiroda - azon dolgozik, valamiféleképpen kijátssza annak hatálya alól az RTL Klubot, hogy ezzel is helyzetbe hozza a TV2-t.

A rendelet mostani szövege a 444.hu szerint arra utal, Orbánék letettek a legnagyobb kertévé elleni küzdelemről, és az RTL Klubnak is engedélyezik a programdíj beszedését. A szöveg szerint ráadásul nincs felső határa a tarifának, így a csatornáknak csak a szolgáltatókkal kell megállapodniuk arról, hogy mennyit kérnek majd a sugárzási jogért cserébe.