Európa öregszik, népessége fogy, ezért komoly versenyhátrányban van. Ezt a hátrány kiváló szakemberek képzésével dolgozhatjuk le, vagyis Európa akkor nyeri vissza újra az erejét, ha mi neveljük fel és képezzük ki a világ legjobb szakmunkásait. Mindez azt jelenti, hogy az Önök tehetsége és tudása, szorgalma ma Európa versenyképességének arany fedezete - fogalmazott a miniszterelnök.

Az EuroSkills versenyen 28 ország 37 szakma 525 versenyzője, 500 szakértő van jelen. A Hungexpo területén 60 ezer négyzetméteren lesznek rendezvények, amelyre 80 ezer látogatót várnak - mondta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke.

Parragh László úgy fogalmazott, ma lezárul a szakképzés múltja, egy új korszak, a szakképzés digitális és modern időszaka születik, amely ötvözi a hagyományok továbbvitelét egy újfajta, kreatív, tudásalapú szemléletmóddal. Ezt hívják szakképzés 4.0-nak, amelyben a gazdaság motorját jelentő vállalatok számára az Ipar 4.0 folyamat jegyében képezik a jövő munkavállalóit.

A kamarának a döntéshozókkal karöltve olyan oktatási rendszert kell működtetnie, amelyben a lehetőségek végtelenítve vannak, átjárást biztosítanak az egyes iskolatípusok, a középfokú és a felsőoktatás, valamint egyes szakmák között. Ma Magyarországon ebbe az irányba halad, és Európa jövőjét is ebben látjuk - fogalmazott az MKIK elnöke az MTI szerint.

A kép forrása: MTI Fotó/Koszticsák Szilárd.