Bár szombat délelőttre ígérte, végül nem sokkal 13:00 előtt jelentette csak be Orbán Viktor kormányfő az új gazdaságvédelmi intézkedéseket, melyek fókuszában a családok és a vállalkozások állnak. A miniszterelnök a döntések közlése előtt a legfontosabb minisztereivel (Rogán Antallal és Gulyás Gergellyel) együtt egyeztetett a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) vezetőivel.

A vírus támadásával szemben az orvosaink, ápolóink, kórházaink jól állják a sarat. De a vírus nemcsak az emberek egészséget, hanem a gazdaságot is megtámadta, ezért a családokat és a vállalkozásokat is védeni kell - közölte a miniszterelnök a Facebook-oldalán.

A kormány döntött a gazdaságvédelmi akcióterv kiegészítéséről:

  • Meghosszabbítják a hitelfizetési moratóriumot fél évvel, június végéig. A lépés automatikus.
  • A járványügyi intézkedések miatt az ideiglenes bezárásra kényszerült vállalkozásokat a bérköltségek kétharmadának átvételével támogatják, nem kell közterheket sem fizetniük a bérekre. Hasonló intézkedés már létezett, most a vendéglátóhelyek, szállásadó cégek mellett a buszos társaságokra is kiterjesztik.
  • A kis- és középvállalkozások iparűzési adóját (ipa) január 1-jétől a felére csökkentik. A 25 ezer lakos alatti települések erre támogatást kapnak, a nagyobb városok esetében ezt még vizsgálják.
  • A gyereket váró és már nevelő családokat 6 millió forintos lakásfelújítási hitellel támogatják, ebből 3 millió forint vissza nem térítendő támogatás.

A miniszterelnök azt mondta, hogy több százezer munkahely megvédését várják az új intézkedésektől.

Lakásfelújítási támogatás és kedvezményes hitel

Bár még nem jelentek meg a miniszterelnök bejelentéseiről a kapcsolódó kormányrendeletek, de Orbán Viktor szavai alapján a gyermeket várók és nevelők támogatásáról szóló pont nem a korábban bejelentett lakásfelújítási támogatás, hanem annak egy újabb eleme.A korábban meghirdetett programban jövő januártól a gyerekes családok lakásfelújításra a beruházás költségeinek a felét, maximum 3 millió forintot visszaigényelhetnek az államtól, lényegében tehát itt a felújítás felét magától kell állnia a családnak. A felújítások, amelyekre támogatást lehet kérni, listája hosszú, köztük van a normál felújítás mellett a klímaberendezés beépítésétől kezdve a térkőcserén át a garázsépítésig sok minden. Azok a családok igényelhetik a Magyar Államkincstárnál a támogatást, amelyek legalább egy gyereket nevelnek. A munkákról számlát kell benyújtani, és olyan számla nem jó, amelyet már másmilyen támogatás igényléséhez egyszer használt a család. Olyan számlát, amelyen 5 százalékos áfa szerepel, nem lehet beadni, a számlákon 50-50 százalékban szerepelhet az anyag- és a munkaköltség. (Erről további részleteket itt olvashat.)A miniszterelnök most viszont kifejezetten hitelről beszélt.

Kérdéses a fogadtatás

A Facebookon még az új akcióterv bejelentése előtt írt nyílt levelet a miniszterelnöknek Karácsony Gergely főpolgármester. Szerinte a kormánynak végre valódi járvány- és válságkezelést kell folytatnia, ami az önkormányzatok bevonásával történhet csak meg.

"Remélem, az elmúlt hetek elegendők voltak arra is, hogy a miniszterelnök rájöjjön, hogy az önkormányzatok saját bevételeinek nagy részét jelentő helyi iparűzési adó bármiféle farigcsálása többet árt, mint használ, hiszen csődbe sodorhat rengeteg magyar települést. Az iparűzési adóról szóló bármiféle döntést meg kell előzze az önkormányzati szövetségekkel való átfogó, érdemi és széleskörű egyeztetés" - írta a polgármester, aki azzal zárta üzenetét, hogy szerinte "a városok kifosztása nem kormányzás". Most viszont az ipa csökkentése - amit még Parragh László MKIK-elnök javasolt novemberben - épp olyan intézkedés, amely tovább csökkenti a helyhatóságok bevételeit.

Ráadásul épp azután, hogy egy péntek esti kormányrendelettel megtiltották az önkormányzatoknak, hogy az általuk tulajdonolt cégek szolgáltatási díjait megemeljék.

A mostani döntés első körben a megyeszékhelyeknek és a vidéki nagyvárosoknak lesz sokkoló: az ipa a legfontosabb bevételük maradt az ingyenes parkolás bevezetése óta. Ráadásul ezek közül soknak ellenzéki vezetése van a tavaly októberi választások után: például a fővárosnak, Szombathelynek, Egernek, Pécsnek vagy éppen Dunaújvárosnak. A kormányfő viszont a bejelentéskor ígéretet tett, hogy a 25 ezernél nagyobb lakosságú helyhatóságok kárpótlására is keresnek megoldást később.

A Napi.hu és a Pulzus Kutató közös felmérése alapján egyébként a magyarok 90 százaléka szerint a kormánynak támogatást kell adnia a magyar családoknak karácsony előtt. A kérdésekre adott válaszok alapján a leginkább a rezsitámogatás biztosítását vették volna segítségnek.

Már időszerű volt

Magyarországon a járványhelyzet elég hektikusan változott az elmúlt napokban a hivatalos adatok alapján: a hét elején 2000 környékére esett a napi új fertőzések száma, de a hétvégére ez a kétszeresére nőtt, miközben a halálozások maradtak a 160-190 közötti sávban. A szombati közlés szerint 24 óra alatt 4 045 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Covid-19), ezzel 300 022 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 189 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 7 914 főre emelkedett.

A gazdasági válságkezelés is időszerű volt, mivel a Magyar Nemzeti Bank héten publikált legfrissebb inflációs jelentése szerint idén 6, vagy akár 6,5 százalékos visszaesést vár a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a magyar gazdaság teljesítményében a Covid-19 hatásai nyomán. Mint azt Balatoni András MNB szakértő a jegybank idei utolsó inflációs jelentésének ismertetésekor elmondta, ez lényegében megegyezik a 6,7 százalékos sokkhatással, amit a 2008 végén kirobbant pénzpiaci válság okozott a magyar gazdaságban 2009-ben.

Szakértők szerint a második hullám alatt hozott gazdasági intézkedések egyelőre nem elégségesek. Kérdés, hogy a mostani lépések mennyire segíthetik a válságkezelést.