Örömmel látjuk, hogy elértük a hárommillió oltást, köszönöm mindenkinek a munkáját, egészségügyi dolgozóknak, orvosoknak, ápolóknak, a vakcinabeszerzőknek. Jól haladunk az oltásokkal, talán Európában mihaladunk a leggyorsabban - ismertette a kormányfő, aki szerint több mint 3,5 millió oltott után jöhetnek a lazítások.

Ahogy ezt elérik, akkor eltörlik a teraszdíjakat és a vendéglátosok azokat megnyithatják. De arról is döntöttek, hogy az óvodák és az általános iskolák alsó tagozata később nyit majd meg.

"Csak fokozatosan és óvatosan nyithatunk, ezért türelmet kérek a szülöktől" - magyarázta a miniszterelnök.

A felsősök a gimnazistákkal együtt mehetnek vissza az iskolákba május 10-én, addig marad a digitális oktatás a számukra is.

A miniszterelnök szerint felerősödtek a politikai támadások a vakcinák ellen, ezért arra kér mindenkit, hogy oltassák be magukat az emberek és fogadják el a felkínált vakcinákat.

Már szerdán kora délután megírta a Telex.hu több forrásra hivatkozva, hogy a kormányfő több lazító intézkedés bejelentésére készülhet, így a vendéglátóhelyek teraszainak, szabadtéri részeinek megnyitását, valamint a rendezvénytilalom felfüggesztését lépheti meg a kormány. A portál viszont akkor úgy tudta, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökség javaslatait csütörtökön vagy pénteken jelenthetik csak be.

Szerda reggelre 3597 új esetet regisztráltak Magyarországon, így a fertőzöttek száma meghaladja a 731 ezer ezer főt, meghalta további 285 ember, az áldozatok száma így 24 265-re nőtt. Az akkori adatok szerint összesen több mint 3 millióan már túl vannak legalább az első oltáson, majdnem 1,3 millióan pedig már a második dózist is megkapták.