A megbeszélésen Varga Mihály pénzügyminiszter, Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter, Palkovics László technológiai és ipari miniszter, Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter, Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Németh Szilárd, a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos, Bordás Gábor, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető államtitkár valamint Czepek Gábor, az MVM elnök-vezérigazgatója vett részt.

„Az elhúzódó ukrajnai háború, az elhibázott brüsszeli szankciók következtében egész Európában az egekbe szöktek az energiaárak. Azonban Európában csak Magyarországon védik rezsicsökkentéssel a családokat, és a kormány a jövőben is ezt fogja tenni. A rezsicsökkentés fenntartásával az átlagfogyasztás erejéig valamennyi magyar háztartás továbbra is rezsicsökkentett árat fog fizetni” – idézik az elhangzottakat.

Már korábban is emelkedtek az árak

A Napi.hu arról írt kedd reggel, hogy az Európai Unióban már a háború kitörése előtt megugrottak az energiaárak, szakértők pedig arra figyelmeztettek már idén januárban, hogy Oroszország leállíthatja a gázellátást, ha lerohanja Ukrajnát. Az energiaárak már tavaly év végén az egekbe szöktek, mivel a járvány utáni gazdasági felpattanás közepette Vlagyimir Putyin orosz elnök utasítására korlátozták az európai gáztranzitot, hogy az Északi Áramlat 2. gázvezeték engedélyeztetését felgyorsítsák.

Az olajárak pedig a folyamatosan növekvő energiakereslet közepette folyamatosan emelkedtek már tavaly nyár óta. Részben emiatt vezette be a kormány az üzemanyagárak befagyasztását a literenkénti 480-as szinten.

Mi lesz veled rezsicsökkentés?

A tanácskozás után sem tudni egyelőre konkrétumokat, hogy pontosan milyen árak és fogyasztási korlátok vonatkoznak majd a megkurtított rezsicsökkentésre

Szakértők – köztük a volt energetikai államtitkár, Holoda Attila – szerint egyáltalán nem biztos, hogy a múlt heti kormányinfón közölt számokat kell majd figyelembe venni a számításnál. 

„Magyarországon az átlagos havi fogyasztás sávhatára az áramnál 210 kilowattóra/hó, 2523 kilowattóra/év, a földgáznál pedig 144 köbméter/hó, 1729 köbméter/év. A háztartások háromnegyedét nem fogja érinteni az intézkedés” – hangzott az akkori bejelentés.