Tengelyt akasztottunk a fél pénzügyi világgal, az összes hazai bankkal - kommentálta Orbán Viktor a közrádió reggeli magazinműsorában a devizahiteles megállapodást. A miniszterelnök miközben óvatosságra intette a polgárokat, hogy hasonló kockázatos konstrukcióba még egyszer beleugorjanak, hogy ilyen terheket vegyenek saját, illetve tegyen gyerekeik, unokáik nyakába, saját sikerének tudta be a tárgyalások lezárását, hiszen mint mondta: "többet nem tudunk, tudok" ilyen  adósmentő csomagot elérni.

Orbán, aki rendkívül sikeresnek nevezte azt a megállapodást, amely bankok javaslatain alapult, híreink szerint ma délelőtt 11 órakor kávéra várja a hazai bankok első számú képviselőit. A megbeszélés nem hivatalos, de elképzelhető, hogy a miniszterelnök itt már körvonalazza, hogy milyen elképzelései vannak arról a jövő januártól induló rendszeres tárgyalássorozatról, amelynek célja, hogy a bankok is kivegyék a részüket a "növekedési fordulat" alapjainak megteremtéséből.

Orbán Viktor szólt arról, hogy a magán-nyugdíjpénztári befizetések mostantól mindig az állami kasszába mennek. Közlése szerint nem egyszeri döntésről van szó, az a 10 százalék, amit a magánnyugdíjpénztárakban maradt körülbelül 100 ezer ember a magánnyugdíjpénztárba fizetett, azt mostantól az állami nyugdíjalapba kell befizetni, és "ez most már mindig így lesz".

A kormányfő hangsúlyozta: a 2012-es költségvetés főszámai a tervek szerint nem változnak és a kormány igyekszik tartani a büdzsé elfogadásának eredeti menetrendjét. Hozzátette ugyanakkor, "szűken vagyunk, már éjszakai is ülésezik a parlament, ezért eljött az ideje, hogy a következő év során majd mélyebben átgondoljuk, hogy a parlament működési rendjét szabályozó előírások" segítik-e a munkánkat.