A Videoton fociklub tulajdonosának, Garancsi István (képünkön) érdekeltségében és vezetésével működő Duna Takarékszövetkezet győri fiókközpontja legutóbb 2012. április 23-án emelte 600 millió forintra a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány hitelkeretét a másfél évvel korábbi 250 milliósról. Az alapítvány pedig májusban vásárolta meg a felcsúti önkormányzat egykori sportpályáját, valamint az ebbe beleolvadt négy és fél hektárnyi, a tulajdoni lapon számmal jelölt földet - írta a mai Népszabadság.

Ezenfelül érvényben maradt a 2008 augusztusában ugyancsak a Videoton tulajdonosa által vezetett Duna Takarékszövetkezet 150 millió forintos jelzáloghitele is. Valamennyinek a jelzáloga a Puskás Akadémia felcsúti sporttelepét terheli a Fő utca 176.-ban, ahol az akadémia bentlakásos kollégiumával együtt két éve megépült.

Milliárdos lett

Garancsi István mintegy 10,4 milliárd forintra becsült vagyonával bekerült a Napi Gazdaság A 100 leggazdagabb című kiadványának 2013-as számába is, az 58. helyen. Az üzletemberhez főként a korábban az állami diplomataingatlanokat üzemeltető és kétszáz nagy értékű budai ingatlant tartalmazó CD Hungary Kft. köthető, amit az első Orbán-kormány idején 2001-ben vásárolt meg a Garancsi és Hernádi Zsolt jelenlegi Mol-vezér által alapított Szinva 2001 Kft.

A szomszédos, közel hathektáros területen viszont tavaly óta épül a 3500 fő befogadására alkalmas futballstadion, ám ezt a földterületet nem terheli jelzálogjog. Vélhetően azért, mert Orbán alapítványa a Duna Takarékszövetkezettől kapott hitelkeretből finanszírozta tavaly májusban a stadionépítéshez szükséges 5,8 hektárnyi földterület megvásárlását.

A felcsúti önkormányzat másfél hektáros egykori sportpályájáért 150 millió forintot fizetett az alapítvány. Az alapítvány éves beszámolójában 601,9 millió forint kötelezettség szerepel. Pénzügyi műveletekre mindössze 1,2 milliót költöttek tavaly az összességében 4,8 milliárdos befektetett eszközről számot adó közhasznú szervezetnél. Sok minden más mellett azt sem tudni, hogy milyen kamattal kapták a szövetkezeti pénzt.

A takarékszövetkezet fő tulajdonosa és igazgatósági tagja Garancsi István, aki köztudomásúlag jó viszonyt ápol Orbán Viktor kormányfővel. Garancsi számos teendője mellett két éve immár miniszterelnöki megbízott is, a természetjáró és kerékpáros turizmus, valamint az úthálózat fejlesztésével bízták meg. Ezt a munkáját díjazás nélkül látja el - írta a Népszabadság.