Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
A pénteki Napi Gazdaság cikke

Az MVM Zrt. hosszú távú stratégiájának megfelelően még az év vége előtt szeretne kisebbségi tulajdonrészt szerezni az E.On Hungária irányítása alatt lévő három áramszolgáltatóban - mondta lapunknak Tringer Ágoston kommunikációs igazgató.

Az MVM korábban részvénypiaci akvizíciók révén már bevásárolta magát az RWE többségi tulajdonában lévő két másik, Magyarországon tevékenykedő áramszolgáltatóba (Elmű Nyrt. és Émász Nyrt.), s most az Észak-Dunántúli, a Dél-Dunántúli, illetve az Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Zrt.-ben szerezne kisebbségi részesedést, hogy közvetlenül is biztosítani tudja a végfogyasztók ellátásának biztonságát.

Az MVM és az E.On között tavaly júniusban létrejött együttműködési megállapodás alapján az E.On az áramszolgáltatók kisebbségi tulajdonának, valamint az általa épített gönyűi erőmű résztulajdonának átadásáért cserébe részesedést szerezne az MVM Zrt.-ben - a két cég közötti stratégiai partnerséget továbbfejlesztve -, valamint az MVM Dunamenti Erőműben lévő tulajdonrészéből is kapna - mondta Kutas István, az E.On Hungária pr-vezetője.

A megállapodás részletei a vagyonelemek felértékelése miatt egyelőre bizonytalanok.

A lépéssel az E.On kiterjeszthetné közvetlen befolyását a magyarországi áramtermelésre. A német tulajdonú cégnek nem áll szándékában kivonulni a magyar piacról, s az áramszolgáltatók résztulajdonának értékesítése nem függ össze adósságállományának csökkentésével - közölte Kutas.