A Shenzhen Kedali Industry kínai vállalat lítiumion-akkumulátor-alkatrészeket gyártó beruházást hoz Gödöllőre 14,1 milliárd forint értékben.

A 330 új munkahelyet létrehozó beruházáshoz a magyar állam 1,275 milliárd forintot ad - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az MTI szerint.

Tavaly Koreából, idén Kínából jött a legtöbb beruházási érték Magyarországra, a vetélytársak szinte minden esetben nyugat-európai országok voltak.

A Shenzhen Kedali gödöllői beruházását nagy nemzetközi versenyben nyerte el Magyarország.

Idén értékében a kínai befektetés a legtöbb, darabszám alapján Németországból és az Amerikai Egyesült Államokból érkezett a legtöbb beruházási projekt Magyarországra. A keleti nagyvállalatok technológia és tőkeerő szempontjából is fel tudják venni a versenyt nyugati vetélytársaikkal - tette hozzá Szijjártó Péter.

A kínaiak által Magyarországon befektetett tőke meghaladja az 5 milliárd dollárt, és több mint 16 ezer magyar munkavállalónak adnak munkát kínai vállalatok. Az idén a magyar-kínai kereskedelmi forgalom az első kilenc hónapban 17 százalékkal erősödött, szeptember végén pedig meghaladta az 5 milliárd dollárt.

Li Jianli, a Shenzhen Kedali elnöke videoüzenetben elmondta: Kína-szerte 7 gyárban készítenek lítiumion-akkumulátor-alkatrészeket. A magyarországi beruházásuk célja, hogy közelebbről szolgálhassák ki ügyfeleiket az egyre bővülő európai piacon.

A magyarországi gyártóbázis első fázisa a tervek szerint 2021 második negyedévében kezdi el a tömegtermelést, az építkezés második fázisa 2022-ben kezdődő bővítéssel indul, ennek eredményeképpen 2024-re már összesen 10 gyártósoruk lesz.

A magyar kormány 500 millió forinttal támogatja a kínai beruházásnak helyet adó gödöllői iparterület összekötését az autópályával - mondta Vécsey László, a térség kormánypárti országgyűlési képviselője.