Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Májusban a Magyar Nemzeti Bak (MNB) előzetes adatai szerint a bankrendszer forint likviditása bővült: a hitelintézetek számláin, a hazai bankok egynapos betétben, illetve kéthetes jegybanki kötvényben tartott pénze több mint 150 milliárd forinttal nőtt. A külföldiek szabadultak MNB kötvényeiktől, ennek döntő hányadát a magyar bankok szívták fel. A forgalomban lévő készpénzállomány ugyanakkor alig változott az előző hónaphoz képest.

Az adatokon jól látszik az Államadósság Kezelő Központ májusi, egymilliárd eurós kötvénykibocsátása. Ennek következtében a külföldi követelések állománya- valamint forrás oldalon a külföldi kötelezettségek állománya egyaránt emelkedett.

Túltartalékolnak a bankok

A most közzétett statisztikában azonban a legérdekesebb fejlemény nem a havi átlagállomány alakulásában látható. Úgy tűnik, a bankok egyre kevésbé képesek pontosan belőni a kötelező jegybanki tartalék összegét. Májusban ugyanis a túltartalékolás a válságot idéző szintre, a szokásos nyolcszorosára emelkedett. (Az előző hónapok adatai alapján egyébként lassan a "szokásos" szint is jócskán megemelkedik.)

Amint arra az MNB felhívja a figyelmet, a májusi túltartalékolás 8 milliárd forintos mértéke továbbra is elenyésző a közel 460 milliárd forintos kötelezettséghez képest. Ráadásul május 1-jétől a két százaléknál magasabb tartalékrátát választó hitelintézetek száma tovább nőtt. Arányuk már a piaci szereplők harmadára rúg. Önmagában a magasabb rendszerszintű tartalékkötelezettség következtében pedig a bankrendszer MNB-nél vezetett bankszámláinak átlagos egyenlege az előző hónaphoz képest jelentősen növekedett.

A magasabb tartalékot választók számának növekedése meglepő annak tükrében, hogy amikor az MNB 2010. októberében bevezette azt a lehetőséget, hogy a tartalékköteles hitelintézet legfeljebb félévente emelt szintre (ez az előírt kettőtől öt százalékig terjed) térhessenek át, nem sokan lelkesedtek az ötletért. Országh Mihály, a K&H Bank treasury igazgatóságának vezetője akkor hangsúlyozta: valószínűleg a nagy pénzpiaci forgalmat bonyolító, ám kis mérlegfőösszegű (relatíve kevés forrást gyűjtő) bankok tudják csak kihasználni az ebben rejlő lehetőségeket.