Az Indexnek a razziáról a rendőrség mindössze annyit közölt, hogy "a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda nyomozati cselekményt hajtott végre." A Napi.hu információi szerint a cég több vezetőjét kihallgatták.

A Buda-Cash Brókerház a legrégibb magyar brókercégek egyike, 1995 májusában alapították, létrehozása óta tagja a Budapesti Értéktőzsdének. Nemrég azonban tulajdonost cseréltek, hiszen Pintér Zoltán, aki a vállalkozás alapítója és tulajdonosa volt, tavaly eladta részesedését az igazgatóság többi tagjának, név szerint Gyarmati Jánosnak, Varga Péternek, Tölgyesi Péternek és Pál Gyulának.

Időközben lezajlott a témában az MNB sajtótájékoztatója - erről ide kattintva olvashat bővebben.

Ez utóbbiak alkotta pénzügyi csoport összefüggésbe hozható négy olyan regionális bankkal, amelyek különböző takarékszövetkezetekből jöttek létre és jelenleg 112 fiókkal és 120 ezer ügyféllel rendelkeznek, valamint mintegy 190 milliárdos mérlegfőösszeget tudhatnak magukénak. Ezek a miskolci székhelyű Észak-magyarország Regionális Bank Zrt, a Herceghalom és környékén működő Budai Regionális Bank Zrt., a Kaposvárott dolgozó Dél-Dunántúli Takarék Bank Zrt. és a siklósi takarékból létrejött Dél-Dunántúli Regionális Bank Zrt.

Piaci pletykák szerint a Buda-Cash Brókerház ügyfelei veszítették a legtöbbet a svájci frank elmúlt időszakbeli hektikus ingadozásával. A hírek szerint a számlákon több milliárdos - egyes hírek szerint 8 milliárdos - veszteség keletkezett, amelyet egyébként a Buda-Cash már jelentett a MNB-nek és tett lépéseket azok rendezésére.

Felfüggesztette a Buda-Cash Brókerház Zrt. kereskedési jogát a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) a részvény és a származékos szekcióban kedden - közölte a BÉT a honlapján. A közlemény szerint a BÉT néhány perccel a kereskedés indulása előtt kapott tájékoztatást a Magyar Nemzeti Banktól (MNB) arról, hogy a jegybank felfüggesztette a Buda-Cash működési engedélyét. A jegybanki intézkedés következtében a Központi Elszámolóház és Értéktár (KELER) is felfüggesztette a brókercég klíringjogát.

A Befektető-védelmi Alap (BEVA) befektetőnként és összevontan legfeljebb 20 ezer euróig fizet kártérítést úgy, hogy az első egymillió forint összeghatárig 100 százalékot, az efölötti részre pedig 90 százalékot fizet. A 20 ezer eurós kártalanítás a felszámolás kezdőnapján lévő MNB devizaárfolyamának megfelelően történik, a hiányzó értékpapírokat a felszámolás kezdőnapját megelőző 180 nap átlagos árfolyamán számolják. A BEVA a biztosítás alól a jogszabály kizárja például az intézményi befektetőket, helyi önkormányzatokat és a magánszemélyek közül az érintett cég munkavállalóit, tulajdonosait illetve ezek közeli hozzátartózóit.

Update:

  • A Napi.hu elérte Pál Gyulát, a Buda-Cash igazgatóságának tagját, aki azonban azon kívül, hogy a felügyeleti biztos kirendelését megerősítette érdemben nem tudott nyilatkozni. Későbbre ígért nyilatkozatot az ügyben.
  • A Napi.hu úgy értesült, hogy a Buda-Cashnél folyamatban lévő tőzsdei ügyletek elszámolását, a ma reggeli intézkedés nem érinti, így a tőzsdén nem kell tovagyűrűző hatástól tartani.
  • Az Opimus Nyrt. -  amely vállalkozás az utóbbi három évben fokozatosan a Buda-Casht is birtokló pénzügyi csoport ellenőrzése alá került - a nyitás után 10 százalékot meghaladó (maximális 4 forintos) árelmozdulás miatt került (nem egész napra) felfüggesztésre. Egyébként jelenleg a ma megengedhető legalacsonyabb szinten, 18 forinton látható az utolsó kötés, ám a vevők ennél csak jóval alacsonyabb szinten lennének.
  • Az ügyben az MNB 11 órakor sajtótájékoztatót tart, amelyet természetesen élőben közvetítünk majd.
  • A VS.hu nemleges választ kapott arra a kérdésre, hogy az ügy esetleg összefüggésben állhat azzal, hogy a Buda-Cash és ügyfelei is komoly veszteségeket szenvedtek el a svájci jegybank január 15-i lépése nyomán elszállt árfolyamtól. Az MNB felügyeleti részlege szerint a mostani intézkedésnek ehhez nincs köze, már régebbről húzódó ügyek állhatnak a háttérben.

MNB: felfüggesztés és felügyeleti biztosok

A tudomására jutott visszaélés-gyanús esetek miatt az MNB ma közzétett végzésében azonnali hatállyal felfüggesztette a Buda-Cash Brókerház Zrt. tevékenységi engedélyét, továbbá felügyeleti biztosokat rendelt ki az intézményhez. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Pénzügyi Stabilitási Tanácsa a Buda-Cash Brókerház Zrt.-vel szemben indított átfogó felügyeleti vizsgálata során a Zrt. tevékenységét érintően észlelt súlyos visszaélésekre utaló információkra tekintettel a cég tevékenységi engedélyét ideiglenes intézkedés keretében azonnali hatállyal felfüggesztette, továbbá a mai naptól felügyeleti biztosokat rendelt ki a társasághoz - áll a jegybanki közleményben, mely szerint az MNB végzésében közzétett ideiglenes intézkedését az intézmény működése kapcsán az érdekeltek - elsősorban a befektetők - halaszthatatlan védelme indokolta.

A felügyeleti biztosok ma átvették az intézmény irányítását annak igazgatóságától, és gondoskodnak a megfelelő működésről. A jegybank ezzel párhuzamosan rendelkezett arról, hogy az intézkedések hatálya alatt - a tényállás és a jogsértések teljes körű feltárása érdekében - az ügyfelek értékpapírjai és pénzeszközei feletti rendelkezési jogosultság szünetel. Az intézkedések visszavonásig, de legfeljebb a jegybanki vizsgálat lezárásáig maradnak életben - írja az MNB.

Tekintve, hogy az ügy kapcsán bűncselekmény elkövetésének gyanúja is felmerült, az MNB a tegnapi napon az illetékes rendőr-főkapitányságnál büntető feljelentést tett. A jegybank felügyeleti eljárásának eredményéről és esetleges további intézkedéseiről a nyilvánosságot folyamatosan tájékoztatni fogja.

A Buda-Cash a 8. legnagyobb tőzsdei forgalmazó

A Buda-Cash-nek a budapesti központja mellett 11 városban van fiókja és közel 200 munkatárssal rendelkezik. Ügyfelei magyar magánbefektetők, valamint kis- és középvállalkozások, akik számára teljes körű befektetési szolgáltatást nyújt - írja az MTI. A cégadatok szerint a Buda-Cash a legutolsó lezárt üzleti évében, 2013-ban 584 millió forint adózás utáni eredményt ért el az előző évi 105 millió forint után. A befektetési szolgáltatási tevékenységből származó bevételei 3,855 milliárd forintot értek el 2013-ban, a befektetési szolgáltatási tevékenység eredménye pedig 2,785 milliárd forintot tett ki.

A Budapesti Értéktőzsde adatai szerint összforgalma alapján a Buda-Cash a nyolcadik legnagyobb tőzsdei forgalmazó, a részvénypiacon pedig a hetedik helyet érte el 2014-ben, 147,7 milliárd forintos részvénypiaci és 148,5 milliárd forintos azonnali piaci forgalommal. A származékos szekcióban az egyedi részvények határidős piacán a legnagyobb forgalmat bonyolította tavaly - gyűjtöttek ki az adatokat az MTI.