Bruttó 635 milliós, két éves taxis keretszerződést kötne a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) - derül ki a Közbeszerzési Értesítőből. Ezt azt jelenti, hogy a közmédiának átlagosan napi 870 ezer forint értékben van szüksége taxiszolgáltatásra, de ha meghosszabbítják a szerződést mert nem merítik ki a keretet, akkor is közel 700 ezer forint lesz az átlagos költés.

Az MTVA sokadszorra fut neki annak, hogy megfelelő szolgáltatót találjon a dolgozók és a meghívott vendégek fuvarozására. Legutóbb augusztus 9-én jelent meg egy felhívás az európai értesítőben, azt megelőzően pedig márciusban, tavaly szeptemberben és 2014 nyarán is kiírtak közbeszerzést, de ezeket vagy visszavonták, vagy eredménytelennek nyilvánították.

A Közbeszerzési Értesítőben legutóbb 2012 májusi dátummal találni eredményes közbeszerzést. Akkor a 6x6 Taxi Kft.-vel sikerült szerződniük két évre bruttó 320 millió forintért.

Megkérdeztük az MTVA-t, hogy van-e valamilyen érvényes taxiszerződésük és ha igen, milyen eljárásban választották ki a céget. Válaszuk szerint 2014 júniusában úgy módosították a 6x6 Taxival kötött szerződést, hogy az az új szerződés megkötéséig hatályban marad.

A mostani kiírás ennek a duplája, ha pedig a keretösszeg nem merül ki két év alatt, akkor a szerződést egy alkalommal fél évre meghosszabbíthatják. Az MTVA-nak az ár a legfontosabb, de extra pontokat szerezhet a közbeszerzésen az a cég, amely webes felületet kínál a rendeléshez, "VIP telefonszámot" tart fenn az MTVA-nak és ingyenes wifi-t ad a kocsikban.

A kormány is szépen költ

A Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóságnak (KEF) szintén folyamatban van egy taxis közbeszerzése, amelyre bruttó 218 milliót költenének. A keretösszeget legfeljebb 33 hónap alatt használhatják el.

Legutóbb tavaly májusban hirdettek eredményt: a 69 milliós, egy évre szóló keretszerződést a City Taxi vitte el. Ezt kellett idén májusban meghosszabbítani egyrészt azért, mert nem költötték el a teljes összeget, másrészt pedig nem sikerült a következő időszaki szolgáltatót kiválasztani.

Egyszerű közbeszerzési eljárás keretében választotta ki négy jelentkező közül a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) a City Taxit, bruttó 12,7 milliós keretszerződéssel, amely 2018. május végéig vagy a pénz kimerüléséig tart.

Müpa

Az idei közbeszerzések között találni még a Müpáét. Ők a 6x6 taxit választották 24,9 milliós értékért (bruttó 31,6 millió forint), így nem kellett nyílt közbeszerzést kiírniuk.

Az MNB a Főtaxival utazik

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a Főtaxival utazik, még februárban tették közzé a nyertes közbeszerzést. A jegybank három évre fizet bruttó 63,5 millió forintot a cégnek, hacsak nem merítik ki hamarabb a keretet.