Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Három külföldi befektetőcsoport mellett magyar cégek is érdeklődnek az Aranymúzeum megvásárálása iránt. A Napi.hu értesülései szerint egy arab-svájci, egy kínai és egy orosz befektető már konkrét ajánlatot tett a Zelnik István tulajdonában levő épület, és a benne levő páratlan aranymúzeum megvásárlására.

A vételárról egyelőre annyi szivárgott ki, hogy az vevőjelöltek legalább 15 milliárd forintot kínálnak az Andrássy úti épületért. Az azonban még nem világos, hogy ezért a kifejezetten magas árért csak az épületet vagy a benne levő kiállítási anyagot is meg akarják-e szerezni. Arról sincs információ, hogy a múzeum névhasználati joga is benne foglaltatik-e az árban vagy sem.

A Zelnik István által létrehozott múzeumban jelenleg a műgyűjtő kelet-ázsiai aranymaszk-gyűjteményének egy része és kelet-ázsiai műtárgyak vannak kiállítva - ez is az adásvétel tárgya lehetne.

A Napi.hu úgy tudja, hogy a külföldi vevők tovább működtetnék a múzeumot, de az épület felső szintjén elegáns irodát hoznának létre. A 15 milliárd forintos ár mindenképpen magasnak tekinthető, hiszen az épületet és a benne levő múzeumot 2,5 milliárdos költséggel hozta létre Zelnik. Az üzletember a villát korábban Kovács Gábortól vásárolta meg, és az átalakításra 800 millió forintos kölcsönt vett fel.

Zelnik kérdésünkre nem kívánt részletekkel szolgálni, de elmondta, hogy a múzeum, valamint az általa alapított Magyar Indokína Társaság pénzügyi konszolidációja hamarosan befejeződik. A múzeumalapító megerősítette, hogy a korábbi tervekkel egyezően több új kiállítást és gyűjteményt mutat majd be itthon és külföldön is. A már bejelentett Zsolnay-gyűjtemény mellett egy herendi bonboniereket bemutató tárlatot, egy burmai drágakő kollekciót és egy második aranymaszk-aukciót is előkészít. A kiállításokkal együtt járó aukciókból öt év alatt 150 millió eurós bevételre számít, amiből három-négy új budapesti kiállítóhelyet szeretne létrehozni.