Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az elmúlt években több határideje is volt az elektronikus jegyrendszer meghonosításának, azonban különböző okokból egyszer sem sikerült eljutni a kezdésig. Mint arról a Napi.hu február elején beszámolt, az InfoRádió kérdésére a Budapesti Közlekedési Központ Zrt. (BKK)  azt közölte, hogy a projekt elindulása 2018 elejétől fokozatosan várható és ez már igazodik az országosan átjárható jegy- és bérletrendszerhez, a kibocsátott kártyák a különböző közlekedési társaságok között biztosítják majd az átjárhatóságot is. Az eddigi terveket át kell alakítani, mivel az eredeti szerződések nem tartalmazták a tavaly bevezetett elektronikus személyi igazolvány használatát a közlekedésben, ráadásul ezt időközben jelezni kellett az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banknak is, amely finanszírozza a beruházást.

A Közbeszerzési Értesítőben, az ajánlatkérő Nemzeti Mobilfizetési Zrt. által most megjelentetett tájékoztató szerint, a Nemzeti Elektronikus Jegyrendszer Platform (NEJP) kialakítására kiírt tendert a 3 milliárd 512 millió forint becsült ellenértékkel szemben 3 milliárd 490 millió forinttal nyerte meg a három társaság. Indult még a tárgyalásos közbeszerzésen  a Delta Systems Kft. és a T-Systems Magyarország Zrt. is.

A NEJP rendszer létrehozandó központi elemei a következők: rendszermodulok, hardver-eszközök és szoftverek, továbbá a pilot (minta) rendszerekhez szükséges fedélzeti- és ellenőri eszközök. Ezek mellett ki kell dolgozni a közlekedési kártyarendszer alapkoncepcióját, amely alapján el kell indítani a két pilot-projektet. Ezek egyike a Debrecenben, a DKV Zrt. működési területén mobiltelefon segítségével működő elektronikus jegyrendszer, míg a másik a Volánbusz Zrt. egy meghatározott ellátási területén elektronikus közlekedési kártyarendszer megoldások kipróbálása lesz.

A teljesítés két ütemből áll. Az első a hardver eszközök és a szoftverek leszállítása, a második pedig a további feladatok - így a mintaprojektek - megvalósítása.

Az ajánlatkérő a nyertesekkel a szerződést február elsején meg is kötötte.

Hasít az I-Cell, sorra kapja az állami megrendeléseket

Az Emőri Gábor milliárdos vállalkozó kezében lévő I-Cell Mobilsoft Zrt. három év alatt nyolcmilliárd forint osztalékot fizetett a tulajdonosainak, ami az alig több mint 26 milliárdos árbevételre vetítve évente átlag 30 százalékos profitrátát jelent - írta tavaly júniusban a Világgazdaság. (Emőri 23 milliárd forintos vagyonnal a 33. a Napi.hu kiadásában megjelenő A 100 leggazdagabb 2016-os kiadványban - a szerk.)

Az eredmény főként állami projekteknek köszönhető. A Hu-Go elektronikus útdíjrendszer 15,5 milliárd forinttal részesedett az árbevételből, az EKÁER online árukövető rendszerhez kapcsolódó fejlesztés hatmilliárddal, a rendőrség szupertraffipax rendszere hárommilliárddal, a nemzeti mobilfizetési rendszer bő másfél milliárddal járult hozzá a bevételhez. Az I-Cell rendszeresen együtt indul a tendereken a Kertész Attila és Kertész Viktor érdekeltségében lévő ARH Informatikai Zrt.-vel.

Augusztusban a nemzeti tengelysúly- és kapcsolódó ellenőrzéseket támogató hálózat kialakítására kiírt tendert is megnyerte az i-Cell Mobilsoft Zrt. a Reaszfalt Kft.-vel együtt, nettó 19,9 milliárd forintért.