Az orosz szakhatóság azt követően számolt be erről, hogy Szergej Dankvert, a Rosszelhoznadzor vezetője telefonon beszélt magyar, illetve görög kollégájával. Alekszej Alekszejenko, Dankvert tanácsadója a TASZSZ orosz hírügynökségnek elmondta, hogy mindkét országban április 20-án kezdődnek az ellenőrzések. Tíz nap alatt az orosz szakértők két csoportja mintegy húsz-húsz vállalatnál végez majd ellenőrzéseket. A konkrét cégek listáját hamarosan véglegesítik.

Görögország március 3-án levélben kérte a Rosszelhoznadzort, hogy vegyen le az európai uniós agráráruk oroszországi szankciós listájáról egy sor görög terméket, egyebek között a földiepret, a kivit, az őszibarackot, a halakat és a tenger gyümölcseit.

Alekszej Uljukajev gazdaságfejlesztési miniszter még egy márciusi nyilatkozatában úgy fogalmazott, Oroszország keresi annak lehetőségét, hogy enyhítsen az élelmiszerembargón Görögország és Magyarország esetében. Később a Rosszelhoznadzor azt közölte, hogy szándékai szerint április 6-án megkezdik az ellenőrzéseket görög, ciprusi és magyar húsfeldolgozó vállalatoknál annak érdekében, hogy felgyorsítsák a szállítások megkezdését a tilalom feloldásának esetén.

Oroszország tavaly augusztus 8-án rendelt el behozatali tilalmat az Európai Unió tagállamaiból, illetve Norvégiából, Kanadából, az Egyesült Államokból és Ausztráliából származó élelmiszerekre, köztük gyümölcsökre és halakra.