Júniusban nevezték ki a budapesti és magyarországi orosz ortodox egyházmegye kormányzójának az 56 éves Hilarion (Alfejev) volokalamszki metropolitát, aki addig a külső egyházi kapcsolatok osztályának elnöki tisztségét látta el. Hilariont nem sokkal azután küldték Budapestre, hogy Orbán Viktor miniszterelnök megvétózta az oroszok Ukrajna ellen indított háborúját nyíltan támogató és a Kreml propagandáját terjesztő egyházfő, Kirill pátriárka uniós szankció alá helyezését. (Az EU-szankció belépési tilalmat és az uniós országokban elhelyezett vagyoni eszközök befagyasztását jelenti - a szerk.)

A moszkvai patriarchátus külföldi egyházmegyékben lévő birtokai hagyományosan a politikai hírszerzés központjaiként szolgálnak - írja a Hvg360.

A hírszerzési témákra specializálódott Intelligence Online értesülése szerint Hilariont azért küldték Magyarországra, mert egy olyan bizalmi embere Kirill patriárkának, aki a magyar fővárosban biztonságban lehet. Az egyházmegye magyarországi kormányzójává kinevezett vallási vezető megérkezése után ingatlanokat keresett és banki ügyleteket intézett, a mozgását állítólag lekövetik a hatóságok.

A lap szerint Kirill azért akarta védett helyen tudni Hilariont, mert ő a kiszemelt utódja.

Az orosz ortodox egyház és a titkosszolgálat kapcsolatáról, valamint egyebek mellett az Orbán-kormány és az orosz ortodox egyház közötti kapcsolatról és támogatásokról bővebben a Hvg360 cikkében olvashatnak.