Az orosz olajtermelés jövőre napi 1,4 millió hordóval (bpd) csökken, miután az Európai Unió az orosz nyersolaj tengeri exportjára vonatkozó tilalma hatályba lép - közölte kedden a Nemzetközi Energiaügynökség legújabb elemzésében. Szeptemberben az orosz olajkitermelés már csak 9,7 millió hordó volt naponta, ennek nagyjából 15 százaléka tűnhet el december 5. után, amikor az embargó már eltiltja az uniós vásárlókat az Urals-szállítmányoktól.

Az orosz olajtermékeket a háború kezdete óta így is jelentős diszkonttal tudták csak értékesíteni a piacokon: míg korábban 1-2,5 dollárral volt olcsóbb az Urals, mint a Brent, márciustól-augusztus közepéig 30-35 dollár volt a kedvezmény a Neste adatai szerint. Mostanra ez különbözet ugyan csökkent, de így is 25-20 dollárral olcsóbb az orosz olaj, mint más készítmények.

Az IEA jelentése szerint sem Kína, sem India nem pótolja majd az európai keresletet, amit részben az magyaráz, hogy az embargó mellett az uniós szállítmányozási cégek és biztosító társaságok sem vehetnek részt az orosz tengeri olajkereskedelemben. Másrészt annak is köszönhető lesz a várható keresletcsökkenés által indukált kitermelés-visszaesés, hogy az egész világgazdaságban recesszióra számítanak, ami pedig visszafoghatja majd az olajfelhasználást.

Az Európai Unió korlátozása csak a tengeri szállítmányokra vonatkozik, a vezetékes olaj továbbra is megvásárolható Oroszországtól. Ez főleg Magyarországnak, Szlovákiának és Csehországnak jelent engedményt, azonban egyik fél sem adhatja el a finomított termékeket, amelyeket Uralsból készít. Kérdéses, hogy a 2024-ig mentességet kapó tagállamokba meddig tartja fent a tranzitot Moszkva.

Van fekete leves is az olajembargónál

A Moszkva bevételektől való megfosztására irányuló lépés további bizonytalanságot teremt az olajpiacokon, és növeli a nyomást az árakra, beleértve a gázolaj árát is. A középdesztillátumokra – például a dízelre, fűtőolajra, kerozinra – egyre nagyobb a kereslet, miközben a kínálat nem növekedett érdemben. Bár az javíthat a dízelellátáson, hogy az Egyesült Államok és Kína finomítói is átállnak a kibocsátás növelésére. Ezzel együtt a spanyol Repsol olajipari társaság már gázolajhiányt vizionált a hónap elején.

Eközben az orosz olaj beszerzését még megcsavarhatják a G7-országok, amelyek egy árplafont vetnének ki a szállítmányokra. A fixált átvételi árat az Európai Unió nagyon támogatja, az Egyesült Államok viszont épp kihátrálna a javaslatból. Amennyiben sikerülne bevezetni, akkor az csak tovább növelné a bizonytalanságot.

Az orosz kitermelés visszaesése egyébként nagyobb, mint az európai fogyasztás: az EU-nak 1 millió bpd nyersolajat és 1,1 millió bpd olajterméket kell majd pótolnia. Mindez egyébként nem feltétlenül jár áremelkedéssel, mert két párhuzamos piac alakulhat ki: akiknek eladhat Oroszország olajat, valamint akik nem vehetnek az orosz termékeket. Moszkva így rá lesz utalva a vevőire, akik lefelé alkudhatják majd az árakat az IEA jelentése szerint.

Az IEA előrejelzése szerint a borús gazdasági kilátások miatt a globális olajfelhasználás 2022 negyedik negyedévében közel 250 000 bpd-vel fog csökkenni az előző évhez képest, a kereslet növekedése pedig az idei 2,1 millió bpd-ről 2023-ban 1,6 millió bpd-re lassul. Az IEA szerint a gyenge kínai gazdaság, az európai energiaválság és az erős dollár mind-mind a fogyasztáscsökkenés irányába hatnak. Az energiaügynökség azonban enyhén – 100 000 bpd-vel – 15,7 millió bpd-re emelte a kínai kereslet növekedésére vonatkozó jövő évi előrejelzését.