Több mint 100 orosz üzletember és oligarcha EU-ban tartott vagyonát fagyasztják be, az érintettek számára megtiltják a beutazást az államszövetség területére a szerdán elfogadott új szankciók értelmében. További büntetőintézkedéseket is kivetnek, a tengeri hajózási ágazatra vonatkozó korlátozásokról döntöttek, és három fehérorosz bankot kizárnak a SWIFT bankrendszerből - közölte az Európai Tanács soros elnökségét betöltő Franciaország a Twitteren.

A további szankciókat a blokk 27 tagállamának vezetői csütörtökön és pénteken a franciaországi Versailles-ban tartandó csúcstalálkozón hagyják majd jóvá hivatalosan. Korábban Josep Borrell az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője elmondta, az új szankciókról a csúcstalálkozót megelőző, úgynevezett COREPER II. ülésen állapodtak meg, amely a tagállamok állandó képviselőit hívja össze az államszövetségben.

Azt nem részletezték egyelőre, hogy mely belarusz bankokat büntetik, ahogy a hajózási korlátozásokat sem ismertették. A szankcióval sújtott orosz üzletemberek neveit is csak a hét második felében hozzák nyilvánosságra a Reuters szerint.

Kedd éjszaka az Egyesült Államok elnöke, Joe Biden bejelentette, hogy országa tiltólistára veszi az orosz olaj és földgáz importálását. Egyelőre az EU-tagállamok erről nem döntöttek. Magyarország kormánya jelezte, hogy nem ért egyet az energiahordozók szankcionálásával.

Több mint kétmillió ember menekült el szerdáig Ukrajnából, és százezrek rekedtek csapdába gyógyszerek és ivóvíz nélkül az ostromlott ukrán területeken. Vlagyimir Putyin elnök közel két hete indította meg az invázióját, amelyre a nyugati hatalmak súlyos gazdasági szankciókat róttak ki a Kremlről. Az európai és amerikai vállalatok sorra jelentik be, hogy felhagynak oroszországi működésükkel, ami válságba lökte az állam gazdaságát.

Az Ukrajnával kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.