Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Corporate Knights 2020 több mint 7300 globális vállalat fenntarthatósági erőfeszítéseit vizsgálta. A top-100-ba 49 európai, 29 észak-amerikai, 18 ázsiai vállalat fért be.

Az Oersted elsőségéhez ma már kétség sem férhet. Nem csak azért, mert a dán vállalat egy év alatt 10,4 százalékkal növelve, 68,1 százalékig tolta fel a megújuló energiaforrásokból származó bevételek részesedését, hanem mert ez a növekedés náluk voltaképpen általános.

Az egykor DONG néven ismer dán kőolaj és földgáz óriás, mely saját magának a széntüzelésű erőművek egyik legjobb fejlesztőjének tartotta, 2009-ben kapcsolta be a világ akkor legnagyobb tengeri szélerőművét. Az energetika és az üzleti világ radikális átalakulását az elsők közt felismerve, a DONG-ból eztán Oersted lett Hans Christian Oersted - az elektromágnesességet felfedező dán fizikus tiszteletére, a cég pedig - amely alig több mint egy évtizede az energiaszükségletének még 85 százalékát fosszilis tüzelőanyagokból állította elő - a világ egyik legnagyobb megújulóenergia-társaságává vált.

A cég ma a tengeri (offshore) és szárazföldi (onshore) szélerőművek, napelemes rendszerek és erőművek, energiatároló rendszerek, bioenergia-erőművek egyik legfőbb fejlesztője, építője és üzemeltetője a világon. 2016 óta, amikor a vállalat papírjai megjelentnek a tőzsdén, az Oersted értéke több mint kétszeresére (40 milliárd dollár felé) nőtt, részvényeit jelenleg is "történelmi csúcson" jegyzik. Alig három éve egyetlen részvényért még épp csak megadták a 250 dán koronát, jelenleg visoznt már 752,2 korona (mintegy 33950 forint) az ára. Az árat felfelé hajtja az is, hogy a cégvezetés 2025-re vállalta: lényegében karbonsemlegessé teszik a céget.

A Reneweable Energy World pontokba szedte az Oersted eddigi fenntarthatósági erőfeszítéseit. Ezek a következők:

  • 2006 óta 83 százalékkal csökkentették a szén-dioxid-kibocsátásukat.
  • 13 millió ember számára biztosítanak energiát ma szélerőművekből - de 2030-ig ezt a számot 50 millió fölé emelik.
  • A megújuló energiára vonatkozó célkitűzéseit 30 évről egyetlen évtizedre csökkentette; 2023-ra befejezik a széntüzelést, a kombinált hő- és áramtermelő erőművek portfóliójában pedig már csak csak tanúsítottan megújuló biomassza marad)
  • A vállalati autóflottát 2025-re teljes egészében elektromossá teszik.
  • 2032-re felére csökkentik az ellátási láncban és az energiakereskedelemen a kibocsátási szintet - 2018-hoz képest.

Megvannak a szükséges zöld technológiák a világ energiarendszerének átalakításához. Az országoknak és a vállalkozásoknak közösen kell dolgozniuk, és merész lépéseket kell tenniük a zöld átalakulás felgyorsítása és a kibocsátás csökkentése, valamint a globális felmelegedés 1,5 Celsius fokra történő korlátozása érdekében. Én úgy látom, hogy ennyivel tartozunk a jelenlegi és a következő generációknak - mondta Henrik Poulsen, a társaság vezérigazgatója.