Az MFB csoporthoz tartozó Garantiqa kezességvállalásával 2017-ben 700 milliárd forint hitelhez jutott több mint 30 ezer kis- és középvállalkozás (kkv) - adta hírül a cég.

A garanciavállalás az elmúlt években folyamatosan nőtt, a kezességvállalási portfólió 2015-ben 46 milliárd forinttal, 2016-ban 76 milliárd forinttal, 2017-ben kiemelkedően, 127 milliárd forinttal emelkedett. A cég garanciaportfóliójának növekedési üteme ezzel lényegesen gyorsabb volt a kkv-hitelezés bővülésénél - mondta Búza Éva, a társaság vezérigazgatója. Az MNB adatai szerint 2017-ben az önálló vállalkozókkal bővített kkv-szektor hitelállományának növekedési üteme 11,8 százalék volt.

A kkv-k finanszírozását uniós forrású, kedvezményes hitelek is támogatják, az MFB egyik legutóbbi kutatása szerint azonban az életképes mikro-, kis- és középvállalkozások negyede ennek ellenére nem, vagy csak részben juthat forrásokhoz a kereskedelmi bankszektortól.

A Garantiqa kezességvállalása továbbra is főként e kkv-knak segít a finanszírozásban. Ezt mutatja, hogy 2017-ben csaknem minden ötödik hitelfelvétel a társaság kezességvállalásával valósult meg, így a cég által garanciával támogatott hitelek részesedése a kkv-hitelezésből 2017 végére 16,4 százalékra nőtt.

Azt szeretnék elérni, hogy minél több mikro-, kis- és középvállalkozást ismertessenek meg az állami kezességvállalásban rejlő előnyökkel. Ezek megismertetésében a társaság 2018-ban együttműködik érdekképviseletekkel is.

A 2017-ben megalapításának 25. évfordulóját ünneplő Garantiqa eddigi működése során 400 ezer szerződés keretében, 5000 milliárd forint összegű hitelhez nyújtott kezességvállalást.

Fotó forrása: Pixabay