"A növekvő koronavírusos esetszámok fokozott terhet raknak az ellátórendszerre. Ennek következménye az elsővonalas védekezésben már észlelhető létszámhiány, és az ezt kezelni hivatott átvezénylések megindulása. Kollégáinktól folyamatosan kapunk jelzéseket a kapacitáshiányokról, kényszermegoldásokról. A probléma enyhítése érdekében javasoljuk, hogy miniszter úr a koronavírusos betegek ellátására kijelölt intézményekben az ellátásbiztonság növelése és a szükséges vezénylések számának csökkentése érdekében a halasztható ellátások nyújtását függessze fel" - írta hétfői levelében Kincses Gyula MOK-elnök.

Az elektív ellátás

  • intenzív - és aneszteziológusi kapacitásokat (ember és gép) köt le, ami veszélyezteti az eredményes védekezést,
  • fertőzésveszélyt jelent a betegek a számára,
  • újabb kórházi gócok kialakulása esetén jó eséllyel szétszórja a fertőzést, és hozzájárul a járvány további terjedéséhez,
  • mindez újabb egészségügyi dolgozókat kényszeríthet karanténba, ami tovább csökkenti a szükséges kapacitást.

Minderre teintettek kérte a MOK - nem az összes elektív ellátás leállítását -, hanem csak a járványkórházakban, vagy azok koronavírus ellátásban résztvevő telephelyén a halasztható ellátások felfüggesztését.

Emmi: nincs létszámhiány

Őszintén sajnáljuk, hogy a Magyar Orvosi Kamara elnöke ismét csatlakozott az ellenzék riogató és valótlanságokat harsogó kórusához. A Prof. Dr. Kásler Miklós miniszterhez írt nyílt levelének már az első mondata óriási tévedés

- kezdte válaszlevelét az Emmi.

A szaktárca megismételte, hogy most is, mint tavasszal, lépcsőzetesen nyitják meg az ellátóhelyeket, és elsődlegesen a nagy gyakorlattal és tapasztalattal rendelkező intézményekbe koncentrálják a betegeket és a szakembereket. Azokból a kórházakból csoportosítanak át orvosokat és ápolókat, amelyek jelenleg nem vesznek részt a fertőzés elleni védekezésben.

"Aki kapacitáshiányról beszél, az vagy szándékosan torzít, vagy nincs tisztában a tényekkel. Tény, hogy jelenleg a magyar kórházakban 53 százalékos az ágykihasználtság. Tehát az ágyak 47 százalékán nem fekszik beteg, így a kórházi kapacitások jelentős része szabad. Van ágy, van eszköz és van szakember. Nem kell egyetlen elektív ellátást sem leállítanunk, ahogy most a MOK elnöke javasolja" - írta az Emmi.

Az elvezényelt orvosok és szakdolgozók aránya mindössze ezrelékben mérhető az összes egészségügyi dolgozóhoz képest. Az orvosok 4 ezrelékét, a szakdolgozóknak pedig csak a 2 ezrelékét vezényelték a legsúlyosabb koronavírusos betegek gyógyítására. Miközben a kórházi ágyak 47 százalékán nem fekszik beteg - írta az Emmi, amely a válaszában nem részletezte, hogy milyen szakterületen dolgozókat vezényelték át, akikből nincs létszámhiány.

A magyar egészségügy képes a növekvő betegszámmal együtt járó feladatok ellátására, és valamennyi beteg gyógyítására

- közölte az Emmi.