A korábbi módosítás kimondta, hogy a támogatás költségével csak akkor csökkenthető az adóalap, ha az adózó rendelkezik a támogatott nyilatkozatával arról, hogy annak eredménye az adott évben a juttatás nélkül sem lesz negatív. Ezt azonban a támogatást kapó filmgyártók valószínűleg nem tudták volna igazolni, a film költségvetésének 20 százalékáig igénybe vehető támogatás kiesésével veszteségesek is lehettek volna. (A gyártó cégeket már Magyarországon is egyre gyakrabban csak egy adott film menedzselésére hoznak létre alkotóik.)

A most elfogadott javaslat alapján ismét zavartalanná válhat a magyarországi filmgyártások támogatása - véli Radnai Károly adószakértő, az OrienTax Tanácsadó Kft. partnere. A január 1-jére visszamenőleges hatályú módosítás ugyanis a mozgóképes és színházi támogatással (amelyről igazolást ad ki a Filmiroda) kapcsolatban elszámolt költséget kifejezetten a vállalkozás érdekében felmerülő kiadásként kezeli. Az így elszámolt költség levonható lesz a társasági adó alapjából, függetlenül attól, hogy a támogatásban részesülő filmes vállalkozás a támogatás nélkül egyébként nyereséges-e vagy fizet-e társasági adót - tette hozzá Radnai.

Az adóévüket 2010-ben kezdő vállalkozások így 100 egység támogatásért cserébe a jövőben összesen 119 egység adókedvezményt érvényesíthetnek, amelyből 100 egységet közvetlenül adókedvezményként, 19 egységet pedig az adóalapjuk csökkentése révén vehetnek igénybe.