A Hajdú-Bét baraomfi-feldolgozó üzem közel másfél évtizeddel ezelőtti felszámolása nyomán kialakult emberi tragédiák kísérhetik a Sikér Zrt. malomipari cég bedőlését is, ha kormány nem segít a vállalat beszállítóin és alkalmazottain - írja a Magyar Nemzet.

Hajdú-Bét károsultjainak politikai okokból több mint egy évtizeddel a csőd után fizetett valamennyi kártérítést az Orbán-kormány, a Sikér károsultjainak kisegítéséről nincs szó. A lap úgy tudja, hogy több mint kétszáz ember pénze ragadt benn. Esetenként több tíz millió forintról van szó. A Sikér kötelezettségállománya 2015-ben 7,9 milliárd forint volt.

Mazsoláznának

A cég 2014-ig jól muzsikált, ám súlyos csapást mért rá a Széchenyi Bank bedőlése, valamint egy több száz millió forintos versenyhivatali bírság. Ezért 2016 elején a menedzsment csődeljárást kért a vállalat ellen.

A napilap értesülése szerint Orbán Viktor miniszterelnök jó barátja, Mészáros Lőrinc a Felcsút közeli bicskei malmot, Csányi Sándor, az OTP első embere a szekszárdi malmot akarja megszerezni a Sikér felszámolás alatt lévő vagyonából. (Mészáros 23,8 milliárd forint becsült vagyonnal a 31., Csányi 200 milliárddal az első a Napi.hu kiadásában megjelenő A 100 leggazdagabb 2016 című kiadványban.)

A kiszemelt ingatlanokért felajánlhatják a fedezetükkel felvett banki kölcsön kifizetését, és nyilván titkos lesz, milyen diszkonttal jutottak a jószágokhoz.