A Portfolion Zrt. 160 millió forintos kockázati tőkebefektetéssel segíti a daganatos betegek személyre szabott molekuláris diagnosztikájával foglalkozó KPS Diagnosztikai Zrt.-t, a cég külföldi terjeszkedésének elősegítésére.

Peták István, az orvostechnológiai megoldás-szállító 2003-ban alapított társaság társtulajdonosa szerint a ma onkológiájában az elsődleges szerep a kemoterápiáé és az orvosi (műtéti) beavatkozásé, ám fejlesztéseik révén a beteg valamely gyógyszeres terápiára adott várható reakcióját vizsgálja a beteg egyéni genetikai profilja alapján. A génterápiás megoldás során a daganatos sejtekből kinyert DNS-ben a KPS technológia segít feltárni a génhibát, amely után a célzott gyógyszeres kezelés sokkal komolyabb hatásfokkal jár.

Schwab Richard, a másik tulajdonos szerint eddig mintegy 100 génhibát tártak fel, amelyekhez 400 gyógyszermolekula-kutatás kapcsolható a világon. A KPS jelenleg 46 génhibát tud feltárni. A KPS a fejlesztési tőke révén a diagnosztikai tesztek számának növelését is szeretné elérni, így segítve egyrészt a kutatást, illetve a diagnosztikát.

Újabb alapok indítása is kilátásban van

Oszkó Péter, a Portfolion vezérigazgatója szerint a társaság hazai sikertörténeteket keres, ebbe maximálisan beleillik a KPS eddigi és jövőbeli története. A Portfolion ezzel a befektetéssel a rendelkezésére álló 5,5 milliárdos keretből mintegy 4 milliárd forintnyit már kihelyezett, ám már megkezdték az előkészületeket újabb alapok indítására.

Az OTP Egészségpénztár olyan konstrukciót dolgoz ki, amely révén csökkenthetőek a KPS-vizsgálatait igénybe vevők költségei, a pénztár tagjai kedvezményt kaphatnak a vizsgálatok árából, ráadásul adó-visszatérítésre is jogosulttá válnak, ha egyéni befizetésből finanszírozzák a vizsgálatot - jelentette be Studniczky Ferenc, az OTP Egészségpénztár ügyvezető igazgatója.