Az áruházláncoknál tevékenykedő szakszervezetek célja az őszi bértárgyalásokon az, hogy bruttó 220 ezer forint körüli alapbért harcoljanak ki a munkavállalóknak jövőre - írja a Világgazdaság. Egy versenyképes bolthálózatnak ugyanis 15-20 ezer forintos bérelőnyt kell biztosítania a dolgozóinak a mindenkori garantált bérminimummal szemben, márpedig a napilap úgy tudja, hogy az idei 180,5 ezer forintos bérminimum jövőre 202 ezer forintra ugrik.

A Tescónál a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) 219-220 ezer forintos kezdő bért akar elérni, bár ennél a vállalatnál már ma is lényegében minden bér 2-essel kezdődik, hiszen a bruttó 197 ezer forintos alapbér ki­egészül a pótlékokkal és a 12-16 ezer forintos cafeteriával.

A Metrónál 20-30 ezer forint lehet a különbség az álláspontok között. A munkáltató azzal érvel, hogy 13. és 14. havi fizetést is ad, ebből fakadó előnye azonban akkor ér valamit éves szinten, ha megadja vagy legalábbis megközelíti a szakszervezetek 210 ezer forintos bérajánlatát. Ha nem történik érdemi előrelépés, a munkavállalók rövidesen sztrájkkal fenyegethetnek.

A fotó forrása: Földi D. Attila/Napi